Herkese selam.
1.6 CDTI aracımın otomatik şanzıman yağını 114 bin km'de değiştirdim ve viteste düşük devirlerde titremeler başladı. Aşağıda açtığım konu linkini bulabilirsiniz.
Bunun üzerinde belki düzelir umudu ile serviste adaptasyon yaptırdım. Sorunun devam etmesi üzerine 115 binde tekrar şanzıman yağı değişimi yaptırdım ancak sorun hala çözülmedi. Burada da konu açtım ama tam çözüme hala ulaşamadım. Götürdüğüm şanzıman ustaları ise çok farklı arızalar söyledi. Genelde selenoid, beyin, tork konvertör tamiri/değişimi veya komple revizyon gibi işlemler önerildi. Tabi ki bunların maliyeti de minimum 8-10 bin TL civarlarından başlıyordu.
Benim sorunum 1500 devir civarında gaza normalden biraz falza bastığımda devirin 1300'e kadar düşmesi ve titremenin ardından aracın kendini toplamasıydı. Bunu da genelde 3. ve 5. viteslerde daha çok yapıyordu. Konu hakkında çok fazla yerli ve yabancı yazılı ve görsel kaynak taradım. Araştırmalarım sonunda bu sorunun tork konvertör ya da diğer adı ile türbinden kaynaklandığı sonucuna vardım. Şimdi gelelim sorunu nasıl çözdüğüme.
Amerika'da otomatik şanzıman çok yaygın olduğu için sırf otomatik şanzıman katkılarında uzmanlaşmış markalar var. Bunlardan biri de Lube Guard. Bu firmanın Shudder Fix isimli ürününü Türkiye'deki bir firmadan temin ettim. Ürün, şanzıman içindeki kayganlığı 4 kata kadar arttırıyor ve yağı bir miktar kalınlaştırıyor. Bir karış boyunda bir tüp. 5 litreye 1 tüp koyulduğu için 2 tüpü doğrudan şanzıman yağının üstüne ekledim. Normalde anında etki ediyor ancak ben biraz deneyimledikten sonra burada paylaşmak istedim. 1500-2000 kilometredir aracı kullanıyorum ve en ufak bir titreme dahi kalmadı. Uzun yol da yaptım, yokuş da tırmandım, performanslı da kullandım. Vites geçişleri gayet yumuşak. 8-10 binlik arıza olduğu söylenen sorunu 500 TL'ye çözmüş oldum. Eğer sizin şanzımanda da yağlama kaynaklı bir sorun varsa ürün işinize yarayabilir. Eğer ürünü kullandıktan sonra hala sorun devam ediyorsa şanzımanda yapısal bir sorun var demektir ve revizyon işlemi gerekir. Özelden görüştüğümüz ve tavsiyemle ürünü kullanan bir kaç arkadaşın da sorunu bu şekilde çözüldü.
Belki bu sorundan muzdarip olan birilerinin de sorunu çözülür. Umarım birilerinin işine yarar ve paraları ceplerinde kalır.
Yorum