Ynt: Video kaydındaki sesi yaşayan, bilen, tecrübesi olan varmı ?
Konuyu daha evel açtığım için tekrar bilgilendirme maksatlı ileti yazıyorum.
Problemin lastik olduğuna aşırı emindik. Fakat değilmiş. Geçen hafta lastikleri iade ettim. Yerine prelli aldım. Ses te en ufak bir değişiklik yok. Aynen olduğu gibi duruyor. Büyük bir yanılgıya girip goodyear' lara bk attım. İtiraf ediyorum.
Benim aracta lastikleri 38-39 yaptığımda aynı ugultu oluyor.ama parkeli yolda sadece.bide böyle şlap şlap lastik yeri tokatlıyomuş gibi.ama düz yolda olmuyor.
İnat ettim bu gün sesin kaynağını bulmaya çok yaklaştım.
Dyno test merkezinde aracı dyno ölçer gibi silindirler üzerine aldık. Amacım, durduğum yerde 22 km hız civarlarında seyretmek ve uğultunun gelip gelmeyeceğini kontrol etmekti.
Uğultu gelmiyorsa kaynağı arka taşıyıcılarda arayacaktım. Fakat öyle olmadı. Ses önden geliyordu.
Gaz verme esnasında çok ince bir değişkenlik durumu olsa da vitesi boşa atmak, frenlemek, veya motoru seyir halinde stop etmekle hiç bir değişikliğe uğramıyordu. Şanzımanda olamayacağı kanaatine vardım. Çünkü seyir halindeyken yolun durumuna göre sesin şiddeti değişmekteydi. Tonu aynıydı.
Titreşimlerden etkilenmesi durumu kolaylaştırdı. Şanzıman prizdirek rulmanını da elemiş oldum. ( henüz net olmasada ilk kanı bu. Yarın aynı şartlarda usta dinleyecek. )
Kaputu açıp dışarıdan sesin konumuna odaklandım. ( araç 23 kmhızda gitmekte silindir üzerinde ) Ses sağ aks askı bilyasına yakın biryerden gelmekteydi. Tabi şanzıman tarafından da hissediliyordu. Birbirlerine çok yakın olduğu için sesler yansıyabilir.
İhtimaller; %50 askı rulmanı, %23/23 sağ sol porya içi bilya, %4 şanzıman içinden.
Yol durumuna göre uğultu sesinde değişlenlik oluşu, Dip gazda nadirende olsa duyulması, Sesin önden gelmesi, boşa almak veya yürür halde stop etmekle kesilmemesi, Kesinlikle tekerlerden olmaması üzerine bu 3 parça üzerinde yoğunlaşmış olduk.
Fikrim bu yönde.
Bunuda çözersek, aynı durumu yaşayanlara yol göstereceğine inanıyorum.
Ayrıca, arka döşemeleri çıkarttık. Arka çıplak kaldı. Yol testi sırasında sesin arkadan geldiğine büyük ölçüde farkettik. Hatta stepne etrafına kulak kabartınca direkt olarak ses oralardan net duyulmakta, yol durumuna göre gelip / gidiyor / veya şiddeti azalıp artıyordu.
Dün, detaylıca arka alt bölümü inceledik. Tamponlara kadar söküp amortisörleri söktüp inceledik.
Porya, aks taşıyıcı, helezon ve takozları, amortisör bağlantıları, beşik, hiç bir nokta da en ufak bir yıpranma bozulma veya boşluğa rastlamadık. Tüm parçalar olması gerektiği konumda ve standarttaydı.
Geriye, yamuk olan jantlar kaldı. Çünk en yamuk olanlar arkadaydı. Resmen yumurta kıvamındalar
17'' lastikten itibaren lastik tabanına herhangibr darbe de aynı sesi alıyordum. Bu normal olan durum aslında yamuk olan jant ile birleşince yolun durumuna göre yamuk tarafın yere boşluklu çarpması neticesine ses / uğultuyu oluşturması olarak yorumladım. Çünkü seyir halinde ve lastiği boşta darbeye maruz bıraktığımda tamamen aynı ses tonunu alıyorum.
İki farklı marka lastik modelini de denediğimden ötürü lastik olmadığına kanaat getirdiğim bu durumun tek nedeni geriye kalan yamuk jantlar olmaktaydı.
60 Km hızda da döngüsel tekrarlamaya girdiğinden parkeli yolda sürekli ve şiddetli vuruntu uğultusu oluşturmaktaydı. Şu an için kanıtlar neticesinde durumdan emin gibiyim.
İki farklı lastik markası durumuda değişmeyen ses tonu ve, seyir halinde / ve durduğu yerdeki darbe karşısındaki verdiği ses tonunun birbiri ile örtüşmesi....
Malum siteden, aynı jantların çıkmalarını 4 tane buldum. Çok uygun bir fiyata satın aldım.
Umarım teorim doğrudur.
Jant yamukluğu + ses olayı hakkında pek bir bilgiye ulaşamadım. Sanırım, bu gibi uğultularda suçlu lastik; Çözüm = aşırı yumusak lastik değişimi olarak ezberlenmiş durumda.
Bekleyip göreceğim.
Maaşallah abi bu kadar işlemi kendiniz mi yapıyorsunuz?atölye falan mı var?bide sunu anlamadım aldığınız jantların yamuk olmadığından nasl emin oldunuz.yamuk jant duzeltilemiyor mu?
Atolyem yok. Kendime ait garajım ve lift' im olsun cok isterim. Nasip ederse ALLAH, bir gün olur inşallah.
Aldığım jant tabiki bilemiyorum. Sorun olursa gönderirim dedim. Ok dediler. Detaylı fotoğraf aldım. Herhangibir düzeltme, ezik yok. Büyük bir firma eminim yalan sözlemezler. Konya brigestone bayii.
Alaşım jantlara düzeltmeyi göze alamıyorlar. Deneyende b.k unu cıkartıyor.
Yamukluk garip bir yerdeydi. Haliyle, düzeltmek için bolca ısıtıltı. Yaptık dediler olmadı. Gözle gördüğüm halde bile yalan söyleyebiliyor millet düzelttik diye. Halbüki yamuk yani.
Düzeltenlere de para bayılmaktan bıktım. Düzeltme işlemi + balans parasına 4 takım aldım. daha mantıklı oldu.
Yorum