Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Boğaz Kelebeği, MAF ve MAP Sensör Temizliği

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• Boğaz Kelebeği, MAF ve MAP Sensör Temizliği

Herkese merhabalar, uzun zamandır araştırdığım ve yapmak istediğim temizliği bugün tamamlamış bulunmaktayım
    2010 model 1.6T 100k kmdeki aracımızın bu bakıma ve şevkate ihtiyacı vardı.
    Gelelim yapılanlara işe öncelikle MAF ve MAP sensörleri temizliği için izopropil alkol temin etmekle başladım. Malum eczanelerde alkol satışı yasaklandı tanıdık eczacı vasıtasıyla izopropil alkolü temin ettim Daha sonra kelebek temizliği için würth balata spreyi aldım ve çalışmak için uygun bir yer buldum.
    İlk önce akünün eksi(-) kutup başını söktüm bu kısım arıza ışığı vb için önem teşkil ediyor. Daha sonra MAF(Hava filtresinden sonra bulunan ilk sensör), sonra MAP(Boğaz kelebeğinden hemen önce olan) ve en son olarak boğaz kelebeğini dikkatlice sökerek dışarı aldım.

Sıra geldi temizlemeye;
    Boğaz kelebeğini Würth Balata Spreyiyle sakin sakin temizledim. Bazı çıkmayan inatcı kurumları yumuşak kıllı fırça yardımıyla temizledim ve kelebeği kurumak üzere kenarı aldım.
    İşin hassas kısmına geldik ilk önce map sensörüyle başladım.İzopropil alkolü daha önce temizlenmiş camsil şişesine aktardım. Çok yakın olmamak şartıyla camsil şişesiyle püskürterek temizledim bu aşamada fırça vb kullanmadım. Özellikle map sensörünün sarı kısmı oldukça hassas. Map sensörünü de kurumak üzere kenarı aldım. Son olarak Maf sensörüne (Nam'ı diğer Debimetre) aynı yöntemle temizledikten sonra yaklaşık 20 dk kuruması için bekledim.
    Sökerken izlediğim yolun tersini uygulayarak topladım.
    Son olarak camların kalibrasyonunu da tamamladım ve test sürüşüne çıktım.

Sonuç
    Hissis olan gaz pedalı kendine geldi, tepkilere daha hızlı cevap veriyor. Özellikle 2000rpm civarı dip gaz yaptıktan sonra ki kararsızlık ortadan kalktı. Şehir içinde araç daha keyifli bir hal aldı. Önceden arabayı 150hp olarak kullanıyormuşuz meğer, kalan 30 beygirin yularlarını gevşettik bu uygulamayla
    Veriler daha iyi okunacağı için yakıt tüketiminin düşeceğini düşünüyorum onu henüz test edemedim biraz yol yaptıktan sonra tekrar yazarım.

Bu ve/veya buna benzer sorunu olan kullanıcılara inşallah yardımcı olabilirim.
    Sevgilerle,
    İyi forumlar
    Insignia 1.6T 2010 Cosmo Teknik Gri
    +DVD 800 Navi
    +19" Jant
    +Prins Vsı 1.0

Ynt: Boğaz Kelebeği, MAF ve MAP Sensör Temizliği

Tebrikler . Çok güzel bir anlatım olmuş. Fotoğraf çektiniz mi uygulama sırasında? Varsa paylaşırmısınız

Yorum

Tebrikler...
      2009 1.6 T 180 hp Edition Elegance,Sprintbooster,BMC kutuiçi spor filtre,KitMTM Keihin Enjektör,1.8 MB Genius Max regülatör...

Yorum

İşte bir başka kıl arkadaş yalnız değilim.
        CARRARO 806 ELITE HD - SHIMANO ALTUS M310 - SHIMANO TOURNEY TX51 - SHIMANO M355 HİDROLİK DİSK -
        SHIMANO ALTUS M310 3X8 - ALÜMİNYUM 1.1/8″ YARI ENTEGRE

Yorum

Elinize sağlık.
          Balata spreylerinin genel olarak sensörleri bozabileceğini düşünüyorum.Onun yerine yağsız kontak spreyleri kullanmanız bence daha uygun olur.
          http://www.imgim.com/e85671e9-558c-4412-92af-c591def396ba.jpg

Ellere yar oldu
          2.0 CDTI
          Cosmo,sunroof,dvd800+interface,flexride,bej deri

5.25 Xdrive ///M(azot) Power

Yorum

Güle güle kullanın

Yorum

Orjinal yazı sahibi: yigitgasgil
              Herkese merhabalar, uzun zamandır araştırdığım ve yapmak istediğim temizliği bugün tamamlamış bulunmaktayım
              2010 model 1.6T 100k kmdeki aracımızın bu bakıma ve şevkate ihtiyacı vardı.
              Gelelim yapılanlara işe öncelikle MAF ve MAP sensörleri temizliği için izopropil alkol temin etmekle başladım. Malum eczanelerde alkol satışı yasaklandı tanıdık eczacı vasıtasıyla izopropil alkolü temin ettim Daha sonra kelebek temizliği için würth balata spreyi aldım ve çalışmak için uygun bir yer buldum.
              İlk önce akünün eksi(-) kutup başını söktüm bu kısım arıza ışığı vb için önem teşkil ediyor. Daha sonra MAF(Hava filtresinden sonra bulunan ilk sensör), sonra MAP(Boğaz kelebeğinden hemen önce olan) ve en son olarak boğaz kelebeğini dikkatlice sökerek dışarı aldım.

Sıra geldi temizlemeye;
              Boğaz kelebeğini Würth Balata Spreyiyle sakin sakin temizledim. Bazı çıkmayan inatcı kurumları yumuşak kıllı fırça yardımıyla temizledim ve kelebeği kurumak üzere kenarı aldım.
              İşin hassas kısmına geldik ilk önce map sensörüyle başladım.İzopropil alkolü daha önce temizlenmiş camsil şişesine aktardım. Çok yakın olmamak şartıyla camsil şişesiyle püskürterek temizledim bu aşamada fırça vb kullanmadım. Özellikle map sensörünün sarı kısmı oldukça hassas. Map sensörünü de kurumak üzere kenarı aldım. Son olarak Maf sensörüne (Nam'ı diğer Debimetre) aynı yöntemle temizledikten sonra yaklaşık 20 dk kuruması için bekledim.
              Sökerken izlediğim yolun tersini uygulayarak topladım.
              Son olarak camların kalibrasyonunu da tamamladım ve test sürüşüne çıktım.

Sonuç
              Hissis olan gaz pedalı kendine geldi, tepkilere daha hızlı cevap veriyor. Özellikle 2000rpm civarı dip gaz yaptıktan sonra ki kararsızlık ortadan kalktı. Şehir içinde araç daha keyifli bir hal aldı. Önceden arabayı 150hp olarak kullanıyormuşuz meğer, kalan 30 beygirin yularlarını gevşettik bu uygulamayla
              Veriler daha iyi okunacağı için yakıt tüketiminin düşeceğini düşünüyorum onu henüz test edemedim biraz yol yaptıktan sonra tekrar yazarım.

Bu ve/veya buna benzer sorunu olan kullanıcılara inşallah yardımcı olabilirim.
              Sevgilerle,
              İyi forumlar
              Öncelikle hayırlı olsun temizliğin ☺☺ Benim araçta saçma sapan bir tekleme söz konusu, 3.ve 4.viteste ani hizlanmak istedigimde bir kesilip sonradan topluyor araç. Serviste birsey bulamadolar bir süre devirli kullan kurum varsa atsim v.s şeyler soylediler de, acaba bu islemleri yapsam bir faydası olur mu? Olur dersen işlemleri yaparken fotograf çektin mi rica etsem atar mısın ☺☺

Yorum

Tebrikler bende bu uygulamayı yaptırmayı düşünüyorum ama Ankarada bu konuda güvendiğim ne bir usta nede bir servis var kendi yapıcak zamanımda yok maalesef

Yorum

Maaşallah Allah kabiliyet vermiş,bende yapmak isterdim ama denesem muhtemelen sensörler elimde kalır
                  2010 insignia 1.6t cosmo karbon siyah..

Yorum

İyi dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim biraz sabır olduktan sonra herşey mümkün
                    +DVD 800 Navi
                    +19" Jant
                    +Prins Vsı 1.0

Yorum

Orjinal yazı sahibi: emirkls
                      Tebrikler . Çok güzel bir anlatım olmuş. Fotoğraf çektiniz mi uygulama sırasında? Varsa paylaşırmısınız
                      Teşekkürler birkaç fotoğraf mevcut elimde fakat siteye yükleme konusunda pek bilgim yok
                      +DVD 800 Navi
                      +19" Jant
                      +Prins Vsı 1.0

Yorum

Orjinal yazı sahibi: aSya
                        İşte bir başka kıl arkadaş yalnız değilim.
                        Seni takip ediyorum Ali abi henüz senin kadar olamadım..
                        +DVD 800 Navi
                        +19" Jant
                        +Prins Vsı 1.0

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Insignia
                          Elinize sağlık.
                          Balata spreylerinin genel olarak sensörleri bozabileceğini düşünüyorum.Onun yerine yağsız kontak spreyleri kullanmanız bence daha uygun olur.
                          Teşekkürler,
                          Balata spreyi içinde güçlü aşındırıcı bileşenler bulunduğu için sensör temizliğinde kullanılması sakıncalı, ben sadece boğaz kelebeğini balata spreyiyle temizledim. Sensörler için izopropil alkol kullandım.
                          +DVD 800 Navi
                          +19" Jant
                          +Prins Vsı 1.0

Yorum

Würth ün bazı ürünlerini satıyorum, eski balata spreyinin adı kısa süre önce genel temizleyici olarak değişti pazarlayan arkadaşın demesine göre çok ağır aşındırıcılar içermeyen ve genel kullanıma uygun olduğundan böyle bir değişime gidilmiş, ben bazı araçlarımın sensörlerinde kullanıyorum ama gene de başkasına tavsiye de edemem.
                            2014 Insignia 1.6 170Hp A.Select Cosmo + Sunroof

Yorum

İşleniyor...
                            X