Teorik olarık iki katı maddenin arasındaki sürtünme kuvveti ile yüzeyin alakası yoktur. Alaka sürtünme katsayısı ve basınç-ağırlık. Ama bir belgeselde de izlemiştim. asfaltta geniş lastik tutunmayı artırıyor. Tahminime göre ya sürtünme katsayısı değişiyor ya da lastiklerin yapışma özelliğinden dolayı tutuş artıyor. netice de lastik ısınınca bile tutuşu artar. yani sürtünme katsayısı vesair birşeyler değişiyor.
Kışın ise özellikle karda ince lastikler birim yüzeye daha çok basınç yaptığından kara gömülür. o yüzden avantajlı.
Değerli Forumdaşlar; uzun bir aradan sonra tekrar aranıza katıldım Bu ilk iletimde hepinize 'Merhaba' dedikten sonra kış lastikleri konusundaki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. On yıldır kasım/nisan ayları arası kış lastiği kullanıyorum. Ebat konusunda hiç yorum yapmadan üreticinin tavsiyesine uyulması gerekiyor. OPEL İnsignia için 235/45/R 18 98 V kış lastiği önerir. Marka seçimi tabii bir tercih meselesidir. Ben Brıdgestone 235/45/R18 98 V Blızzak kullanıyorum,çok da memnunum. Dört tekerine kış lastiği takılmış bir Insignianın,yaz lastiği bulunduran 4X4 bir SUV dan daha güçlü,emniyetli ve rekabetçi olduğunu çok rahat söyleyebilirimBizim kullandığımız ebatlar fazla sürümü olmayan lastik tipleridir.Bu yüzde bir haftalık obsiyonla tedarık edebileceğinizi hatırlatırım.Kazasız,belasız, emniyetli bir kış geçirmenizi dilerim.
Aslında birim yüzeye düşen ağırlık azalmaz, azalan sadece basınçtır.
Sizin dediğinizin tam tersini söylüyorum. Birim yüzeye düşen ağırlık azalır.
Orjinal yazı sahibi: Emrah ÖZÇELİK
P(Pascal, basınç)=F(Kuvvet, ağırlık, basınç kuvveti-Newton cinsinden)/S(Yüzey alanı-m2 cinsinden) formülünden hatırlarsak eğer; burada da gördüğümüz gibi arabanın ağırlığı sabittir. Yüzey alanının(Lastik tabanının genişliği) artması ile lastiklerin yola yaptığı basınç azalmaktadır. Basınç azaldığından dolayı sürtünme kuvveti de azalmaktadır. Dolayısı ile artan yüzey alanı, azalan sürtünme kuvveti ve basıncı karşılayamadığından yol tutuş da azalmaktadır.
Formülü yanlış yorumladığınızı düşünüyorum. Daha doğrusu yorumlamanız gereken formül bu değil.
Şöyle izah edeyim. Umarım fazla sıkıcı olmaz. Sürtünme kuvvetinin formülü Fsürt=k.m.g.sin~
F:sürtünme kuvveti; k:sürtünme katsayısı; m:kütle; g:yerçekimi ivmesi; sin~: "~"yani alfa etkiyen kuvvetin yüzeyle yaptığı açı.Bizim durumumuzda etkiyen kuvvet ağırlık olduğundan hesabımızı da yokuşa göre değil düz zemine göre yaparsak "~"=90derece olduğu için sin90=1
ağırlık, kütle ile yerçekimi ivmesinin çarpımıdır(newton cinsinden) G=m.g
formülde yerine koyarsak
Fsürt=k*G
Sizin belirttiğiniz P=F/S formülünden F'yi yani ağırlığı yani G'yi çekip (F=P*S o da eşittir G) öteki formülde yerine koyarsak
Fsürt=k*P*S burada sanki yüzeyi azaltırsak Fsürtünme azalacakmış gibi görünüyor ama unutmayın ki P*S yani arabanın ağırlığı değişmediğinden yüzey azalırsa basınç artacağından arabanın ağırlığına eşit olan P*S çarpımı hep sabit kalacaktır. Bunu yerine formula araçlarındaki kanatları takarak yere yapılan basınç kuvvetini (basınç kuvveti ile basınç farklı şeyler) artırarak arabanın kütlesini değiştirmeden sürtünme kuvvetini artırmış oluruz.
k sabiti ise bizim konumuz için konuşursak lastiğin markası ve cinsi, yolun cinsi ve durumu(yağış, sıcaklık vs), yolun eğimi ve belkide lastiğin yüzey genişliğe ile alakalı olarak değişecektir. Lastiğin tutuşunun (yani sürtünme kuvvetinin) lastiğin genişliği ile arttığını bir belgeselde izlediğimi söylemiştim. Burada da yorumum bizim bu bilgilerimiz teorik koşullar için geçerli. yani ana hatları ile birtakım yorumlar yaparız. Ama işin içine gerçek koşullar girince bu lise bilgilerimizden fazlası lazım. Öğreten bir mühendis olursa öğreniriz.
Arkadaşlar kullandığım linea aracıma 185/65/15 kış lastiği alacağım.Muhtemelen Dunlop gibi gözüküyor.Bu marka kullanan ya da bilgisi olan varmı?Lastikçim vakumlu olduğunu ve kesinlikle iyi olduğunu iddia ediyor..
Sufy hocam,ben bugün diğer aracıma dunlop (vakumlu) taktırdım.Çok sessiz ve ıslak zeminde çok başarılı geldi bana..Ayrıca lastik takılırken zincir mağazanın yöneticisi ilede tanıştım.Belki daha iyi fiyat alabilirsiniz..Eğer gerekirse görüşelim
Yorum