Duyuru

Collapse
No announcement yet.

2010'da Kış Lastiği Alacaklar

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

Ynt: 2010'da Kış Lastiği Alacaklar

Orjinal yazı sahibi: Insignia
    Birim yüzeye etkiyen ağırlık azalır ama sürtünme yüzeyi artar.Sürtünme ne kadar artasa yol tutuş o kadar iyi olur ve bence yüzey artması birim ağırlığı fazlasıyla amorti eder.
    Bana göre;

Aslında birim yüzeye düşen ağırlık azalmaz, azalan sadece basınçtır. Örneğin sizin aracınız 1600 kg olsun. Dört lastiğe düşen ağırlık 400 kg olur. Siz ince tabanlı lastik taksanız da 400 kg, kalın tabanlı lastik taksanız da 400 kg dır.

P(Pascal, basınç)=F(Kuvvet, ağırlık, basınç kuvveti-Newton cinsinden)/S(Yüzey alanı-m2 cinsinden) formülünden hatırlarsak eğer; burada da gördüğümüz gibi arabanın ağırlığı sabittir. Yüzey alanının(Lastik tabanının genişliği) artması ile lastiklerin yola yaptığı basınç azalmaktadır. Basınç azaldığından dolayı sürtünme kuvveti de azalmaktadır. Dolayısı ile artan yüzey alanı, azalan sürtünme kuvveti ve basıncı karşılayamadığından yol tutuş da azalmaktadır.

Burada aklınıza şu soru gelebilir-ki benim de aklıma geldi-; ''Yol tutuşu arttırmak için kışın ince tabanlı lastik kullanılırken neden yaz aylarında kalın tabanlı lastikler kullanılıyor?''

Burada rol oynayan en önemli etken ise yol yüzeyini kaplayan maddenin-maddesel özelliklerinden dolayı- lastiğe uyguladığı sürtünme kuvvetidir.

Burada bilinmesi gereken en önemli olay; asfalt yüzeyin lastiğe uyguladığı sürtünme kuvvetinin karlı ve/veya buzlu yüzeyin lastiğe uyguladığı sürtünme kuvvetinden fazla olması ve artan ya da azalan basıncın dengelenmesidir.

Basıncın fazla olduğu yerde sürtünme kuvveti de fazlaysa yüzey alanını genişletip basıncı azaltacaksınız(Yaz aylarında), basıncın az olduğu yerde sürtünme kuvveti de azsa yüzey alanını daraltıp basıncı arttıracaksınız(Kış aylarında).

Ayrıca bu anlattıklarım tartışmaya açıktır, biraz beyin fırtınası yapalım.

Not: Bu anlattığım basınç, lastiğin içindeki hava basıncı değil. Ağırlıktan kaynaklanan basınçtır, yanlış anlaşılmasın lütfen.

Hayırlı akşamlar...
    Dünya ve ahiret, iki kuma kadına benzer. Birisi razı olunca diğeri darılır.

Yorum

+1

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Emrah ÖZÇELİK

Aslında birim yüzeye düşen ağırlık azalmaz, azalan sadece basınçtır.
        InsigniaTEAM

Yorum

Yüzey alanının sürtünme kuvvetine etkisi yoktur.
          Seat Ibiza 2014 1.4 Style Beyaz
          Seat Ibiza 2013 1.2 TSI DSG Style Kırmızı
          VW Passat 2015 1.6 TDI DSG Comfortline Harvard Mavi Sunroof Led Ön Farlar

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Hasan
            Yüzey alanının sürtünme kuvvetine etkisi yoktur.
            1) O zaman sürtünme kuvveti bir sabittir diyebilir miyiz?

2) Olay tamamen basınç ile mi alakalı?

3) Yazın yol tutuşu arttırmak için illa geniş tabanlı lastikler gerekmiyor, öyle mi?

4) Sürtünme ve sürtünme kuvvetini ayrı olarak mı ele almalıyız? alala

Yorum

@emrah
              Cümlemde düşüklük var,birim yüzeye etkiyen kuvvet olacak ki zaten siz de aynı mantığı yazmışsınız,birim yüzeye etkiyen dik kuvvete biz basınç diyoruz sizinde belirttiğiniz gibi yani basınç azalıyor.
              Ben bunu kuru zemin için düşünüp yazmıştım,karda ve buzda durum farklı olur tabi.
              @hasan
              Formülasyonda etkisi yok ama gerçek hayatta sürtünmeyi artıracağını düşünüyorum çünkü araçları kullandığımız yüzeyler pürüzlü olacak ayrıca geniş taban virajlarda yatay kuvvetleri daha iyi karşılar bence.
              http://www.imgim.com/e85671e9-558c-4412-92af-c591def396ba.jpg

Ellere yar oldu
              2.0 CDTI
              Cosmo,sunroof,dvd800+interface,flexride,bej deri

5.25 Xdrive ///M(azot) Power

Yorum

Sürtünme kuvvetini şöyle hesaplarız:

m kg ağırlığında g yer çekimi ivmesinde sürtünme katsayısı k olan bir zeminde sürtünme kuvveti Fs=m.g.k dır yani bunun yüzey alanıyla bir ilişkisi yoktur tamamen kütle ve yüzeyin sürtünme katsayısına göre değişir. Aracın ağır olması bu yüzden yol tutuşunu arttırır, tekerin yanak genişliğinin sürtünme kuvvetine etkisi yoktur ama yol tutuşunu arttıran başka faktörler olabilir.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Insignia
                  @hasan
                  Formülasyonda etkisi yok ama gerçek hayatta sürtünmeyi artıracağını düşünüyorum çünkü araçları kullandığımız yüzeyler pürüzlü olacak ayrıca geniş taban virajlarda yatay kuvvetleri daha iyi karşılar bence.
                  Abi zaten teoride böyle, yüksek oranda da geçerli; ama dediğin gibi yoldaki diğer nesneler, pürüzler vs. daha iyi tutunma sağlayabilir.

Yorum

Umut ve Hasan; taşlar şimdi yerine oturdu. Kafamı kurcalayan yerler vardı. Sayenizde daha iyi anlıyorum.

Teşekkür ederim.

Yorum

sonuç :..¿ ince tabanlı lastikmi geniş tabanlı lastikmi ? :P
                      2015 Honda  CRV  1.6 160 hp Akıllı 4x4 9 ileri zf şanzıman .. vs vs  (görmemişin... :P )

Görelim Mevlam neyler .. Neylerse güzel eyler
                      [center]

Yorum

anladığım kadarı ile şu ana kadar henüz kış lastiği alan olmadı bu yıl

Yorum

hazır konusu açılmışken, bu sene yeni lastikler çıktı,
                          bir zamanlar moda olan modifiyeli arabaların vazgeçilmez çin malı lastiğinin deseni kış lastiğine uyarlandı ihihi
                          mesela bunun gibi
                          Tüm Türkiye'de montaj hizmeti, ücretsiz kargo, peşin fiyatına taksit ve alışveriş kredisi fırsatları ile aracınıza uygun lastikler Lastix.com 'da!

biraz değişiği de michelin'de var sanırım.
                          faydası varmış heralde.
                          InsigniaTEAM

Yorum

Arkadaşlar astramda da insigniamda da kış lastiği olarak Kumho kullanıyorum.Kış lastiğinde ankarda senelerdir kar kış araba kullanan hatta arada kartalkayaya da giden biri olarak kumho beni hiç yolda bırakmadı.Yaz lastiğinde çok kötü olmasına rağmen kış lastiğinde çok başarılı bir lastik.Ben yaz kış 18 inç kullanıyorum.Geçen sene çok yoğun karda kartalkayaya hiç zincir desteği olmadan çıktım.Saygılar sevgiler

Yorum

Orjinal yazı sahibi: cagri
                              hazır konusu açılmışken, bu sene yeni lastikler çıktı,
                              bir zamanlar moda olan modifiyeli arabaların vazgeçilmez çin malı lastiğinin deseni kış lastiğine uyarlandı ihihi
                              mesela bunun gibi
                              Tüm Türkiye'de montaj hizmeti, ücretsiz kargo, peşin fiyatına taksit ve alışveriş kredisi fırsatları ile aracınıza uygun lastikler Lastix.com 'da!

biraz değişiği de michelin'de var sanırım.
                              faydası varmış heralde.
                              Bu lastik Goodyear'in uzun zamandır sattığı UG7'nin performansa yönelik geliştirilmiş modeli. Uzun süre UG7 kullandım. Yol tutuş, ses ve ıslak zemin performansı açısından son derece tatmin edici bir ürün. Ayrıca Michelin'e göre yanak dayanımı çok daha fazla. Zaten Goodyear buna olan güvenini "Garantili Lastik" satarak da ispatlıyor. Lastiğinizin balon yapması durumunda aynısıyla değiştiriyorlar. Sanırım bu uygulama halen devam ediyordur.

Küçük bir not, fotoda görülen çiviler standart değil. Yerleri hazır ama ekstra takılıyor. Bilginize.

Yorum

o zaman bu sene moda olmuş, ben yeni duydum ihihi
                                InsigniaTEAM

Yorum

İşleniyor...
                                X