Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Krom çıtalarda renk değişikliği

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

Ynt: Krom çıtalarda renk değişikliği

Bence kapı kolu, yan cam çitalarının kaplamalarında sorun var. Bildiğim kadarıyla bu tür malzemeler Vacuum Plating teknolojisi
    ile kaplanıyor. Genelde plastik malzeme üzerine yapılan kaplama türü. Bu kaplama sonucu plastik malzeme üzerinde mikron seviyesinde bir krom, nikel vs.. kaplanıyor. Bu teknoloji ile aydınlatma spotları, plasma ekranları,vs..

Bu işlem düfüzyon pompası vakumlu bir ortam yaratılarak .... Neyse boşverin isteyene anlatırım.

Sevdiğiniz videoların ve müziklerin keyfini çıkarın, orijinal içerik yükleyin ve tümünü YouTube'da arkadaşlarınızla, ailenizle ve dünyayla paylaşın.

Sonuç krom kaplı çitaların üstündeki kaplama iyi değil. Benim, Ömürün gibi PH dengesi olan şampuan bile kullansak zaman içinde
    korozyona uğruyor ve pul pul en üst tabaka dökülüyor. Bu da bizlerin gördüğü gibi lekelenmeye yol açıyor.
    Malzeme dökülmesi olduğu için ne pasta ne cila nede başka bir kimyasal durumu düzeltebilir. Tek çare yenisi ile değiştirmek.
    Üzgünüm...
    2015 Opel Mokka 1.6 CDTI Cosmo

Yorum

kullanılan kimyasallarla ilgili bir durum biz kullanıcılara mümkünse araçları bebek şampuanıyla yıkatın derken bize gülenler olabiliyor fakat bir süre sonra bu tür problemlerle karşılaşılması kaçınılmaz oluyor Opel sorunun kimyasallardan kaynaklandığını tespit ederse bunu garantiden değişim yapmaz

Yorum

Opel benim kullandığım şampuanları hayatında görmüşmü acaba
        2011/1.6T 180 hp/Karbon Siyah/Cosmo/Dvd 800/ 19" /Multimedia Box/Led Aydınlatma/SprintBooster

Yorum

Opelin alışkın olduklarının dışında bir ürün kullandığınız için size olan tepkisini böyle göstermiş

Yorum

Önceki arabama kendim taktığım çıtalarda aynı hatta daha berbat şampuanlarla bir sıkıntı yaşamayıp bu oem çıtalarla bu sorunu yaşamak garibime gidiyor hoş birde aynen dedıgınız gıbı bebek gibi bakıyorum birde bu arabaya
            2011/1.6T 180 hp/Karbon Siyah/Cosmo/Dvd 800/ 19" /Multimedia Box/Led Aydınlatma/SprintBooster

Yorum

Evet Ömür hocam bu sitede temizlik konusunda ve kullanılan malzeme zenginliği bakımından birincisin

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Orjinal yazı sahibi: FacomX
                Evet Ömür hocam bu sitede temizlik konusunda ve kullanılan malzeme zenginliği bakımından birincisin
                Estafurullah abi kullandığımız malzemeler bebişe allerji yapıyor baksana nerde kaldı birinciliğin faydaları

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ozas
                  kullanılan kimyasallarla ilgili bir durum biz kullanıcılara mümkünse araçları bebek şampuanıyla yıkatın derken bize gülenler olabiliyor fakat bir süre sonra bu tür problemlerle karşılaşılması kaçınılmaz oluyor Opel sorunun kimyasallardan kaynaklandığını tespit ederse bunu garantiden değişim yapmaz
                  Özlem Hn,

Ömür ile ben araç bakımı için harcadığımız paralar binlerce doları geçmiştir. Kullandığımız kimyasallar, Özelliklede Şampuanlar en iyi markalar. Öte yandan kimyasal malzemelerin araç üzerindeki etkilerini tek tek kontrol etmemize imkan yok. Araçlarda kullanılan kimyasal malzemelerden bu tür olayların olması mümkün. Garanti durumunda, Opelin bu durum kullanılan kimyasallardandır şeklindeki yorumunu ne şekilde yaptığını merak ediyorum? Tersi durumda söz konusu tabi; Opelin taktığı bu çitaları TÜV veya TSE gibi bir kurulaşa vererek testlerini yaptırsam ve malzeme kalitesinin düşük olduğunu rapor ile tespit etsem Opel garantiden değişim yapar mı?
                  Opelin malzeme sipariş verdiği alt Vendorlarını nasıl bir Kalite yöntemi ile denetlediğini merak ediyorum doğrusu...

Yorum

Bu krom çıta muhabbetine ben de katılayım bari

Bu olay daha çok, ayna altından başlayıp arka kelebek camında sonlanan yatay çıtalarda meydana gelir.
                    Çünkü;yıkama artığı veya yağmurdan kaynaklanan su, bu çıtalar üzerinde (ötekilere nazaran) daha uzun süre kalıyor.

Bütün metaller kararlı yapılarını bileşikler oluşturarak sürdürmek eğilimindedirler. Soy metaller normal şartlarda bunu başaramazlar;
                    yarı soy metaller uygun şartlarda zaman içinde başarırlar, soy olmayan metaller ise uygun şartlarda çabucak başarırlar.
                    Yarı soy bir metal olan krom, oda sıcaklığında ve kuru ortamda oksidasyona uğramaz, ancak;uygun şartlar oluştuğunda derhal
                    harekete geçer,şöyle ki:24 elektronu olan krom elementinin elektron konfigürasyonu ‘1s22s2p63s2p6d54s1’ şeklindedir ve dördüncü enerji düzeyinde
                    ‘d’ orbitalinde 5 ‘s’ orbitalinde ise 1 elektronu vardır. Krom,uygun şartları kollayarak son enerji düzeyindeki bu 6 elektrondan kurtulup
                    ‘kararlı’ bir bileşik oluşturmak sevdasındadır. Uygun şartlarda (nem ve ısı) bu altı elektronu havadaki serbest oksijene satarak (yükseltgenme)
                    Krom oksit (CrO3) bileşiğini oluşturup kararlı yapı kazanır.
                    Cam çıtalar krom kaplama değil de saf krom çubuktan yapılmış olsa dahi, zamanla yağmur suyu ve doğal dış çevre etkisiyle kaçınılmaz son budur.
                    Bu bilimsel gerçek karşısında Opel kalitesine çamur atmaktansa, krom çıtalarımızı dış etkenlere daha az maruz kalacak şekilde tedbir düşünmek mantıklı olur diye düşünüyorum ihihi

Yorum

Şaman bey,

Olayın kimyasal reaksiyonunu çok iyi açıklamışsınız. Ancak çıtalarda saf krom olması durumunda benzer reaksiyonun oluşacağı tezinize pek katılmıyorum. Şöyleki;

Uçakların iniş takımlarının pistonları Hard Chrome kaplıdır. Kaplama iyi yapıldıysa yani ana metal yüzeye iyi yapıştıysa (Chicken wire crack yoksa) yıllarca sorunsuz çalışır. Ancak yağsız çalışma başlarsa, mekanik sürtünmeler artarsa ya da dışardan bir cisim çarparsa krom kalkar ve dökülür. Arkasından ana malzemede korozyon başlar. Krom kalınlığı yaklaşık 0.008-0.012 inch civarıdır.

Öte yandan krom yüzeyi hasar görmediği sürece kimyasal olarak uzun yıllar boyunca dayanır. Sadece bizim boyaların verdnik tabakalarında olduğu gibi ince çizikler olur.

Plastik yüzey üzerine Vakum altında kaplanan krom çok çok incedir. Hem kimyasal hemde mekanik etkilerden çabuk etkilenir.
                      Çinde yapılan ürünlerin çoğunda bu tür sorunlar var. O yüzden ben Opele Çamur atmak değil ucuza ürün alabilmek için Kaliteden verdiği ödünden bahsediyorum.

Gerçek krom malzeme kullanılsa hem ağır olur hemde maliyet fazla olur. Ama araç ömrü biter krom yüzeye kimyasal etkilerden dolayı bir şey olmaz.

Dolayısıyla bilimsel gerçekler herkes için geçerlidir. Opel içinde, Mercedes, BMW ve diğer markalar içinde....

Aşağıda pistonunda krom dökülmesi olmuş 2 tane inner cylinder resmi koydum. Ayrıca en alttaki resimde görüleceği üzere
                      Hard krom sert olmasına rağmen çizelebilir.

image hosting gif

image hosting gif

jpg image hosting

[

Yorum

Orjinal yazı sahibi: turquaz72
                        Plastik yüzey üzerine Vakum altında kaplanan krom çok çok incedir. Hem kimyasal hemde mekanik etkilerden çabuk etkilenir.
                        Bizim çıtalar plastik değiller,muhtemelen düşük kaliteli alaşım çubuklar üzerine krom kaplanmış. Daha önce de belirttiğim gibi
                        korozyon belirtileri yatay çıtanın düz yüzeyi üzerinde oluşuyor.Oksidasyon önünde sonunda meydana geleceğine göre,
                        bu hadisenin geciktirilmesinin yolu aranmalıdır. Ben,kış mevsiminde muayyen aralıklarla (20-30 gün) bilhassa yatay konumlu çıtalar üzerine
                        Inox krom bakım spreyi uyguluyorum. Eksoz kaplaması için de aynını yapıyorum. Ürün, çıta üzerinde ince bir film tabakası oluşturuyor.
                        Bu tabaka ,krom kaplama ile üzerinde tomurcuklanan su katmanı arasında bir yalıtım engeli meydana getiriyor.,su damlacığı kroma hemen ulaşamıyor. İlaveten, çıtalar üzerindeki damlaları (kendi halinde kurumaya bırakmak yerine) temiz bir bezle kuruluyorum.Bu yöntem kuşkusuz %100 koruma sağlamıyor,ama,korozyon belki iki yılda değil de dört yılda oluşuyor;sonunda bu olay kaçınılmazdır. Doğa,kalıcı kanunlar koyuyor yazık ki ihihi

Yorum

Krom Kaplı yerler plastik diye biliyorum

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Değerli FacomX; kullanım amacına göre plastik üzerine krom kaplanabiliyor.Örneğin,kapı kollarımız üzerindeki krom kaplama plastik malzeme üzerine yapılmış. Bunlardan biri, geçtiğimiz günlerde -tırnağı kırıldığı için yerinden çıkmıştı- bana sırrını gösterdi Bu konuda kesin bir bilgim yok,ama cam çıtalarının metal üzerine kaplama olması gerektiğini düşünüyorum.

Yorum

Şaman bey,

Bu tür çıtalar ingilizce olarak car windows trim, car weatherstripping, rubber molding olarak geçerler. 70'li,80 li yıllardmetal üzerine
                              kaplananları vardı. Ama artık yok. Eskiden güzel krom tamponlardı ama şimdilerde yok. Bunu birinci sebebi maliyet. Diğer sebebi ise aracın ağırlığını arttırmasıdır. Ayrıca plastik malzemeye form vermek metala form vermekten çok daha kolaydır. Plastik üzerine kaplamak çok daha ucuza geliyor. Fakat plastik zamanla sertleşiyor, krom soyuluyor.

Ben krom yüzeyler Meguiars NXT Generation® All Metal Polish kullanıyorum.
                              Özellikleri Şöyle:
                              "Devrim yaratan bu ürün her türlü jant, paslanmaz çelik, egzos, krom hava girişi ve sübap kapağını hem temizler, hem parlatır hem de koruma sağlar. Aluminyum, pirinç, bakır, gümüş ve her türlü parlak metal yüzeyde çok iyi sonuç verir. Meguiar´s tarafından gerçekleştirilen Mikroskobik Küçülen Aşındırıcılar Teknolojisi (MKAT) oksitlenme, kararma ve lekelenmeyi hızla ve güvenle giderir. Paslanmaz teknoloji sayesinde parlaklık uzun ömürlü olur."

Meguiar's, Dünya'nın lider oto şampuanı, pasta, cila, hare giderici, wax, boya koruma, seramik kaplama markası. Meguiar's Bayileri ve Blog Sayfası

INOX parlatıcı ürünlerde çok iyi tabi.

Yorum

Ben de aynı ürünü kullanıyorum.Her yıkama sonrası panjur,kapı kolları,eksoz ve camlardaki kromlara uyguluyorum ayda 1 kez jantlara uykuluyorum ancak jantlarım sık kollu olduğu için uygulaması zahmetli oluyor ve zaman alıyor.Parlaklık konusunda gözle görülür bir derinlik farkediliyor. UV ışınlara karşı koruması başlıca amacım.Ben de tavsiye ederim zararı olmaz yalnız bu ürünü alıcaksanız yeni yıl öncesinde alın çünkü Meguiars ürünlerine ciddi derecede zam geliyor.
                                2011 Opel İnsignia 1.6T Cosmo+FlexRide

Yorum

İşleniyor...
                                X