Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ANA DİLİMİZ TÜRKÇE'yi KORUMA SORUMLULUĞU....

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• ANA DİLİMİZ TÜRKÇE'yi KORUMA SORUMLULUĞU....

Arkadaşlar herkesten ricam; Türkçe fiiller ve isimler hatta sıfatlar kullanmanız...Forumda son zamanlarda çokça yazılmaya başlandıç artık rahatsızlık boyutunda...
    Günümüz edebiyat eleştirmenleri tanzimat dönemi şairlerini. yazarlarını yerin dibine sokma derecesinde eleştiriyorlar. Sırf türkçe kelime gruplarına yabancı dil( fransızca) kelimeler soktukları için...

İnsigniateam( bunuda site kurulurken eleştirmiştim gerçi) olarak dalga geçilecek bir takım olmayalım lütfen...

Unutmayalım Türkçe giderse Türkiye gider...
    F30 Sport+

Ynt: ANA DİLİMİZ TÜRKÇE'yi KORUMA SORUMLULUĞU....

Haklı bir sitem Gökhan.Dikkat ederim.
    Bu kampanyaya katıldım. Sizin icin de uygunsa değerlendirebilirsiniz

İyi paylaşımlar.
    Insignia Editition Elegance - 18" jant Teknik gri

Yorum

maalesef her geçen günde dilimiz BİZLER TARAFINDA İNGİLİZCE KONUŞMAYI ÜSTÜNLÜK SAYANLAR tarafından yozlaştırılıyor...
      F30 Sport+

Yorum

Patron,

Çok güzel bir konu açmışsın, tebrik ederim.
        Dilimiz o kadar zayıfladı, o kadar yozlaştı ki artık ayırt edemiyoruz hangi kelime Arapça, Farsça, Fransızca yada İngilizce...
        Atamız Türk Dil Kurumu'nu kurup (biz şimdi bir şirket kurmak için uğraşmaya üşenirken) bu işi başlatmış ama o vefat edince bıraktığı gibi kalmış...
        Örneğin Vatan kelimesi bile Arapça.. Aslında dikkat edersek Atatürk ''yurt'' kelimesini kullanıyor ve bunun gibi....
        Biz bile kendi sitemizde bu gibi şeylere dikkat etmeye çalışırsak, sitemizde ki herkes bunu çocuklarına da aşılayacaktır ve belki bizde bu sorumluluğumuzu biraz olsun yerine getirmiş olacağız..

Yorum

rica ederim edebi ve kültürel açıdan iran edebiyatı ve arap edebiyatı, kültürüyle uzun dönem içli dışlı olmuşuz ve hadi onları bi kenara bırakalım uzun zaman geçmiş ve bizleşmişler ama günümüzde öyle değil biz şuan başkalaşıyoruz malesef...bizleşen hiçbir şey yok...
          F30 Sport+

Yorum

Türkçe Yazım (imla) Yanlışları Üzerine

Bir dili konuşacak kadar öğrenmek kolay olabilir. Beş altı yüz sözcükle Türkçe, İngilizce,Fransızca
            konuştuklarını sananlar aslında çok yanılmaktadırlar. Bu yanılgıyı yazmaya kalkıştığımızda
            anlarız, çünkü; yazmaya sıra geldiğinde iş bir solukta değişiverir. Onun konuşmak kadar kolay
            olmadığını, hatta zor olduğunu görürüz.

Hastalık, yorgunluk, dikkat eksikliği gibi mazeretlere sıkça sığınsak bile, yazım yanlışlarının
            gerçek sebebi kullanılan dilin iyi bilinmemesidir. Yanlış anlaşılmadan duyguyu, düşünceyi, bilimsel
            bir yargıyı yazılı olarak anlatmak için kullanılan dile ‘egemen’ olmak gerektir.

Bir dile egemen olmak demek:
            1-O dilin sözcük bilgisine,
            2-Sözcük köken bilgisine (etimologi),
            3-Dilbilgisi(gramer),söylem (cümle) kurgusu (sentax) ile ses bilgisine (fonetik) egemen olmak demektir.

Dilbilimciler (languistik uzmanları), bu bilgilerinin yanına dil morfolojisi ile filolojiyi ekledikleri çağda
            artık ‘uzman’ sayılırlar.Bu kısacık belirlemeden şu sonucu çıkarmak çok yanlış olmasa gerektir: Hiçbir
            dil, yazılı kaynakları göz ardı edilerek tam anlamıyla öğrenilemez. Bir dili iyi kullanmanın biricik yolu,
            yordamı, o dili ‘yazılı kaynaklarından’ okumak, öğrenmektir.

Değerli Arkadaşlarım. Türklerin dünya uluslarını,Türkçenin dünya dillerini çok çok gerilerde
            bırakması için herkes yeteneği, gücü ölçüsünde katkıda bulunmalı.

Ailemiz içinde birçok öğretmen, hatta Türkçe, edebiyat öğretmeni bulunduğunu biliyorum. Ben dilbilimci
            değilim. Ancak, TÜRKÇE okur yazar olduğumu biliyorum. Bu konuda bildiklerimi paylaşacağım. Eksikleri
            de öğretmen arkadaşlar tamamlasınlar

Daha güzel, daha öz, kısaca daha TÜRK bir dil için el ele vermeye ne dersiniz?...

26.03.2015
            Şaman TÜRKSOY

Yorum

Ynt: Türkçe Yazım (imla) Yanlışları Üzerine

Türkçe çok iyi yazıp konuşamıyorum.Sizi canı gönülden destekliyorum.Atom çekirdeğinden çok daha iyi oldu ağabey bu konu .Saygı ve sevgilerimle
              https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Orjinal yazı sahibi: canbaz
                Türkçe çok iyi yazıp konuşamıyorum.Sizi canı gönülden destekliyorum.Atom çekirdeğinden çok daha iyi oldu ağabey bu konu .Saygı ve sevgilerimle
                Türk'e, Türkçeye canım feda
                Atomların yeri de ayrı, evren, galaksiler, yıldızlar insanın zihnini açar,
                ufkunu genişletip ruhunu derinleştirir O yüzden vazgeçemem

Yorum

Kesinlikle katılıyorum,dil bir milletin sahip olduğu en önemli olgulardan birisidir.Bir milleti savaşla yenemezsiniz ama uzun vadede dilini bozabilirseniz,kimliğini ve kültürünü unutturursanız zaten savaşa gerek kalmaz...Teşekkürler Şaman abi.
                  2009 1.6 T 180 hp Edition Elegance,Sprintbooster,BMC kutuiçi spor filtre,KitMTM Keihin Enjektör,1.8 MB Genius Max regülatör...

Yorum

Yazmayayım diye cok direndim ama dayanamadım, forumdaki çoğu insandan yaşça büyüksünüz saygi duyuyorum yaşınıza ve bilgi birikiminize ,ancak her konuda Türklük vurgusu yapmanız koyu bir milletlyetçi tavrınız beni gerçekten çok rahatsız ediyor. Türkceyi doğru konuşalım itirazım yok, ancak Türklüğü üstün bir ırkmış gibi empoze etmeniz (Yahudilerin biz üstün ırkız, geriye kalanlar bizim hizmetçimiz) zihniyetinden öteye gitmiyor bence, onun yerini insanı ve ahlaki değerleri ön planda tutsanız bence insalık adına daha hayırlı bir iş yapmiş olursunuz. Kaldı ki dinimiz bunu kesinlikle yasaklamıştır. Şimdi bu yazıyı okuyan kardeşlerim belki bana serzenişte de bulunabilirler ancak amacım polemik oluşturmak değil, birilerini rahatsız ettiysemde özür dilerim. Hakkı gecen kardeşlerimde Hakk'ını helal etsin. Biz Osmanlı'nın torunlarıyız bizim dedelerimiz bize böyle öğretmemişti. Ayrıca dil konusuna gelince, konuştuğumuz dilimizin reform sürecinden geçip yabancı dillerin etkisinde kaldığı da gayet aşikardır, bugün Türk dünyasının konuştuğu dilleri biz kesinlikle anlamıyoruz ya da ciddi manada güçlük çekiyoruz anlamakta ancak onlar biz hiç anlamıyorlar. (Kazaklar, Kırgızlar,Tatarlar,Balkarlar, Nogaylar, Uygurlar......liste böyle uzar gider)

Yorum

Günümüzden 2500 yıl önce yaşamış Çinli bilge Konfüçyüs şu sözleriyle dilin toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
                      “… Bir ülkenin yönetimini ele alsaydım, yapacağım ilk iş, hiç kuşkusuz dilini gözden geçirmek olurdu.
                      Çünkü dil kusurlu ise, sözcükler düşünceyi iyi ifade edemez.
                      Düşünce iyi ifade edilemezse, görevler ve hizmetler gereği gibi yapılamaz.
                      Görev ve hizmetin gerektiği şekilde yapılamadığı yerlerde âdet, kural ve kültür bozulur.
                      Âdet, kural ve kültür bozulursa adalet yanlış yollara sapar.
                      Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez.
                      İşte bunun içindir ki, hiçbir şey dil kadar önemli değildir !.. “ KONFÜÇYÜS.

Ahlak üzerine birkaç örnek:

Merhum Ziya Gökalp, Türklerin ahlakta birinci olduğunu söylerken, milli bir övünme
                      duygusuna kapılmış değildi. Çok tarih okumuş, milli maziyi öğrenmiş ve düşmanlarımızın
                      bizim hakkımızda söylediklerini belledikten sonra bu hükmü vermişti.
                      Türk ahlakı en eski çağlardan beri toplumcudur. Yani Türklerde toplumun menfaatı
                      insanlarınkinden üstün tutulur. Bununla beraber kuvvetli şahsiyetler daima saygı görmüşler ve
                      topluma faydalı olmuşlardır. Ferdiyete değer vermeyen Türk ahlakı, şahsiyete saygı
                      göstermiştir.
                      Doğru sözlü idiler. Kunların baş düşmanı olan Çinliler bile onların çok doğru sözlü
                      olduklarını, o kadar ki, verdikleri sözün yeter olduğunu yazarlar
                      2011 1.6 T Cosmo Sports Tourer

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Davudx
                        Yazmayayım diye cok direndim ama dayanamadım, forumdaki çoğu insandan yaşça büyüksünüz saygi duyuyorum yaşınıza ve bilgi birikiminize ,ancak her konuda Türklük vurgusu yapmanız koyu bir milletlyetçi tavrınız beni gerçekten çok rahatsız ediyor. Türkceyi doğru konuşalım itirazım yok, ancak Türklüğü üstün bir ırkmış gibi empoze etmeniz (Yahudilerin biz üstün ırkız, geriye kalanlar bizim hizmetçimiz) zihniyetinden öteye gitmiyor bence, onun yerini insanı ve ahlaki değerleri ön planda tutsanız bence insalık adına daha hayırlı bir iş yapmiş olursunuz. Kaldı ki dinimiz bunu kesinlikle yasaklamıştır. Şimdi bu yazıyı okuyan kardeşlerim belki bana serzenişte de bulunabilirler ancak amacım polemik oluşturmak değil, birilerini rahatsız ettiysemde özür dilerim. Hakkı gecen kardeşlerimde Hakk'ını helal etsin. Biz Osmanlı'nın torunlarıyız bizim dedelerimiz bize böyle öğretmemişti. Ayrıca dil konusuna gelince, konuştuğumuz dilimizin reform sürecinden geçip yabancı dillerin etkisinde kaldığı da gayet aşikardır, bugün Türk dünyasının konuştuğu dilleri biz kesinlikle anlamıyoruz ya da ciddi manada güçlük çekiyoruz anlamakta ancak onlar biz hiç anlamıyorlar. (Kazaklar, Kırgızlar,Tatarlar,Balkarlar, Nogaylar, Uygurlar......liste böyle uzar gider)
                        Bu mesajda dediğiniz tarzda herhangi bir ileti yok ama... Dilin önemini anladım ben ve dil millidir zaten,milli de olmalıdır. Türkçe, Türk'e ait olmalıdır,bunu nasıl ters yargıladınız? Önceki mesajları için bir şey demiyorum fakat yorumunuz bu mesaja uygun olmamış. Ayrıca dünyaya baktığınız zaman her ırk kendi üstünlüğünü savunur,bu normaldir.Türklüğün üstün görünmesinde de bir sakınca yoktur.
                        2009 1.6 T 180 hp Edition Elegance,Sprintbooster,BMC kutuiçi spor filtre,KitMTM Keihin Enjektör,1.8 MB Genius Max regülatör...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: tornado
                          Bu mesajda dediğiniz tarzda herhangi bir ileti yok ama... Dilin önemini anladım ben ve dil millidir zaten,milli de olmalıdır. Türkçe, Türk'e ait olmalıdır,bunu nasıl ters yargıladınız? Önceki mesajları için bir şey demiyorum fakat yorumunuz bu mesaja uygun olmamış.
                          Açıkçası bende ırkçıl bir taraf göremedim, ayrıca biz köken olarak Boşnak göçmeniyiz ama inanın Türklüğümle her zaman gurur duydum, çünkü dedeler bize hep Yugoslavya dakilerin Türk dediğini söylerdi o yüzden bizimkiler uzun zaman önce anavatana gelmişler , bu demek değil ki özümüzü inkar edeceğiz ama üst kimlik olarak ta Türk olduğumuzu inkar ettiğimizde sorun başlar bana inanın , bu ayrıştırmayı zihniyeti en iyi bilenler sanırım benim anayurda göç eden atalarımdır

Bir zamanlar 1.6 CDTİ 136 hp Flexride, ÇG2, Sunroof , Ergonomik PerforjeSpor Deri koltuklar, Bose 19" jant
                          Şimdi F30 Modernline Sunroof

Yorum

Kimse iki satır paylaşmıyor, paylaşana da rahat, huzur yok, anlamıyorum
                            Konuya bir katkınız olacaksa buyurun, yapın. Konuya dair bir eleştiriniz, hata
                            tespitiniz olacaksa memnuniyetle yazın, okuyalım, öğrenelim. Ama, bu gibi
                            mesajlara ne gerek var, ötekileştirmenin ne anlamı var?

"...ancak her konuda Türklük vurgusu yapmanız koyu bir milletlyetçi tavrınız beni gerçekten çok rahatsız ediyor..."
                            Türk'üm, Türk'ü bilirim, Türk'ü söylerim. Bir Türk bundan nasıl ve niçin rahatsız olur, hiç bilemem!

"...onun yerini insanı ve ahlaki değerleri ön planda tutsanız bence insalık adına daha
                            hayırlı bir iş yapmiş olursunuz..."
                            Ben ne yapıyorum?
                            Ahlaksızlık mı öneriyorum?

"...Kaldı ki dinimiz bunu kesinlikle yasaklamıştır..."
                            Ben de her meseleye dini referanslarla yaklaşılmasından rahatsız oluyorum, ama,
                            gördüğünüz, bildiğiniz gibi hiç dile getirip te'kit etmiyorum, laik ve demokratik bir
                            ülkede bu hale katlanmak, her düşünceye eşit biçimde saygılı olmak zorunda oldu-
                            ğumu biliyorum. Pekiyi siz neden tahammül edemiyorsunuz?

"...Biz Osmanlı'nın torunlarıyız bizim dedelerimiz bize böyle öğretmemişti..."
                            Sizi bilmem, ben Osmanlı torunu değilim. Osmanlı diye bir millet adı yok. O, ömrünü
                            tamamladıktan sonra tarih sahnesinden çekilmiş bir devletin adıdır. Millet Türk, torunu
                            da , oğlu da elbet Türk olacaktır.

Osmanlı dedeleriniz size nasıl öğretmişlerdi?
                            Millet değil Ümmet olmayı mı öğretmişlerdi?

"...Ayrıca dil konusuna gelince, konuştuğumuz dilimizin reform sürecinden geçip yabancı
                            dillerin etkisinde kaldığı da gayet aşikardır..."
                            Dil 'canlı' bir yapıdır, kendi iç dinamikleri, açık kuralları , bir matematik işlemi gibi
                            şaşmaz mantığı vardır. Özellikle Türkçe son derece zeki bir örgüye sahiptir.

Ünlü Türkolog/Filolog Friedrich Maks Muller Türk dili hakkında şöyle yazar:

"...Türkçenin bir dilbilgisi kitabını okumak bu dili öğrenmek niyetinde olanlar için bir zevktir.
                            Türlü dilbilgisi kurallarının belirlenmesindeki ustalık, eylem çekimlerindeki benzerlik, bütün
                            dil yapısındaki saydamlık kolayca anlaşabilme yeteneği, insan zekasının dil aracılığı ile
                            beliren üstün gücünü kavrayabilenlerde hayranlık uyandırır. Türk dilini incelerken insan
                            zekasının dilde yarattığı mucizeyi görürsünüz. Türk dilinde her şey apaçıktır..."

Kısacası, dillerde 'reform' süreci diye bir şey olmaz, zaman içinde gelişir, serpilir,işleklik
                            akıcılık, incelik, zerafet kazanır, bu gelişme insan eliyle değil doğal süreçlerle sürdürülür.
                            Başka dillerden kelime, sözcük almayan hiçbir dil yok. Yabancı dillerin etkisinde kalmak,
                            Türkçesi dururken yabancı kelimeyi kullanmak demektir. Çok şükür ki bunu yapan 'züppe'
                            özentilerin sayısı fazla değil.

"...Türk dünyasının konuştuğu dilleri biz kesinlikle anlamıyoruz ya da ciddi manada güçlük
                            çekiyoruz anlamakta ancak onlar biz hiç anlamıyorlar. (Kazaklar, Kırgızlar,Tatarlar,Balkarlar,
                            Nogaylar, Uygurlar......liste böyle uzar gider)
                            Türk Dünyası, Ural-Altay Dil Ailesi'nin Altay kolu üyesi olan Türkçeyi konuşuyor.
                            Altay kolu bir ulu çınar ise, Kazakça, Kırgızca ve öteki Türk lehçeleri bu çınarın
                            kollarıdırlar. Yani, konuşulan aynı dilin farklı lehçeleri, ağızlarıdır, farklı diller değil.
                            Ankara'dan yola çıkan birisi, Türkçe konuşarak Sakhalin Adası'na kadar gidebilir,bu
                            tecrübe edilmiş bir hakikattir.

Yorum

Necmettin Bey'in din konusundaki görüşlerine hiç katılmasam dahi; açmış olduğu bu konunun çok değerli ve gayet yerinde olduğunu düşünüyorum. Türkçe dilimiz yaşayan ve çok zengin bir dildir. Burada bahsedilen Türkçe bir bütün olarak çeşitli diller ve kültürleri bünyesinde toplamış renkli bir dildir. Bu paylaşımından dolayı Necmettin Bey'in eleştirilmesine karşı durduğumu ve bu konu gibi faydalı paylaşımlarını görmekten memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim.
                              34 ST 579 '09 C180 Kompresor

BİR ZAMANLAR 34 KRR 79 1.6T Edition Elegance Teknik Gri

Yorum

İşleniyor...
                              X