Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ANA DİLİMİZ TÜRKÇE'yi KORUMA SORUMLULUĞU....

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

Ynt: ANA DİLİMİZ TÜRKÇE'yi KORUMA SORUMLULUĞU....

Yanılmıyorsam yazılı kaynaklarda 5 bin yıllık bir tarihimiz var. 600 yıllık Osmanlı dönemi işin reklam arası gibi

"Sizi bilmem, ben Osmanlı torunu değilim. Osmanlı diye bir millet adı yok. O, ömrünü
    tamamladıktan sonra tarih sahnesinden çekilmiş bir devletin adıdır. Millet Türk, torunu
    da , oğlu da elbet Türk olacaktır."

Buna bende katılıyorum. Bildiğim dedem kurtuluş savaşına v.s katılmış neticede Osmanlıymış. Ama onun dedesi onun dedesinin dedesi, ebesi birkaç tık atası belki Anadolu selçuklarından, onun atası belki akhunlardan v.s v.s
    Neticede hepsinin torunuyuz. Kökümüz Türk.

Birde Irkçılık geçiyor. Nazizim, Faşizm gibi ya da başka insanların yaşamını kısıtlamak isteyen insanlar gibi görülüyor Türklüğü sevenler( genelleme). Ama Şahsen her türlü milliyetle en iyi geçinen millet biziz kanımca. Diğer ülkelerdeki Etnik gruplara yapılan eza cefa zulümün bizim düşüncemizle bir alakası yok. (En azından kendi adıma).

En iyi örneğide bu forum.
    2011 1.6 T Cosmo Sports Tourer

Yorum

Orjinal yazı sahibi: denz
      Yanılmıyorsam yazılı kaynaklarda 5 bin yıllık bir tarihimiz var. 600 yıllık Osmanlı dönemi işin reklam arası gibi

Bu ne demek Deniz ağabey ? Reklam arası dediğin devlet,624 yıl ayakta kalmış ve Tarihteki en büyük Türk-İslam devleti değimi ?

Bir zamanlar 34 KTN 03 (Biz kırmızı başlıklı kızın hikayesinde bile kurttan yanayız)

Kasabadaki en iyi silahşör olunca,herkes sizinle boy ölçüşmek ister cool cool

F10 Msport

Yorum

Kadir o alintiyi deniz soylememis necmettin abi soylemis

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Orjinal yazı sahibi: FacomX

O zaman değiştirip Necmettin abi yazıyorum
          Bir zamanlar 34 KTN 03 (Biz kırmızı başlıklı kızın hikayesinde bile kurttan yanayız)

F10 Msport

Yorum

Güzel başlık ve öğretici yazılar yazmışsınız arkadaşlar.Hepinizi tebrik ediyorum.Acaba kafamızı kaldırıp batıya baksak mı ? Neden mi batı ? Batıdan öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum da ondan.Yakın tarihimizde 1.'inci ve 2.'inci dünya savaşının aktörlerine bakın !!! Şimdi kol kolalar (istisnası var).Geniş pencereden baktığımızda hala yüzleşmemiz gereken bir çok ayrıntı var.Biran önce yüzleşelim de bitsin artık.Irak,İran,Suriye,K.ırak (ismini yazmayım,silerler) ülkelerinde Sulh olmuş olsaydı,büyük bir güç haline gelebilirdik.Ama konu başlığına ve yorumlara baktığımızda hala birbirimizle çelişiyoruz.Bu da çok normal aslında.Fakat geniş pencereden bakalım istiyorum ''Millet'' olarak.VAKİT KAYBEDİYORUZ.Birbirimize fikirlerimizi kabul ettirmeye çalışarak VAKİT KAYBEDİYORUZ.Ne yapmalı ???? Birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmeli.Avrupalının yaptığını yapalım.Devlette Avrupalının yaptığını yapıyor.AB'ye girmek için Uyum paketlerini uyguluyoruz.Avrupa standartlarını kabul ediyoruz.Bizlere düşünde küçük resimle uğraşmamak,büyük resme bakın arkadaşlar.Birbirimizle uğraşacak şeylerden kaçınmak lazım.Atomun çekirdeğine de saygı duymalıyız,dini konulara da,dinsize de ,Hristiyan'ada,Ermeni'yede.Ama Orta Asya'da da karışıklık olmasından nemalananlar var.Maşa olan değil maşayı tutan için tartışalım ama UĞRAŞMAYALIM birbirimizle.Vakit nakittir.
            https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Fatih Bey'in hatları karıştığına göre kendisini fazla yoruyoruz.
              O söz benim değil, Deniz Bey kardeşim söylemiş. Filhakika,
              5000 yıllık tarih içinde 600 yıl reklam arası sayılabilir.

Osmanlı'dan sonraki 92 yıllık Cumhuriyet dönemini 'reklam arası'
              sayanlara bir şey demiyorsak, bu kabul edişe de saygı duymalıyız

Yorum

Ben her zaman diyorum zaten: biz (Allah nazardan saklasın) üyeleri her bakımdan kendi fikirlerini savunacak kadar bilgi birikimi ve tecrübesi olan insanlardan oluşmuş bir forumuz. Bazı günler rutin konular okuyorum, açıkçası da bazen sıkılıyorum. Ama forumumuz her zaman sürprizlerle dolu. bir bakıyorsunuz ilginç bir konu açılmış, millet döktürmüş. şahsım adına (her ne kadar bazen tartışmalarda taraf olsam da) kesinlikle istifade ediyorum yazılanlardan. bence de asıl olan bu olmalı. beğenmesek ya da kabul etmesek de bilgi birikimi yüksek arkadaşların yazdıklarından mutlaka öğreniyoruz yeni şeyler.

Tabi bu girizgahtan da anlaşıldığı üzere yine saygıdeğer arkadaşlarımın fikirlerini serdettiği istifade etmeye fazlaca müsait bir konu açıldığını gördüm. aynı noktada buluşmak pek mümkün olmasa da bir kaç şey söylemek isterim. gerçi bu kadar kelam-ı kibar içinde benim sözlerim sönük kalacak ama olsun...

Birinci olarak ben acizane Osmanlıca ile Türkçeyi ayrı bir dil gibi görenleri hatta sanki bir yabancı dil muamelesi yapanları anlamıyorum. Her dil ait olduğu milletin kültürünün ayrılmaz bir parçası hatta ana sütunudur. konuşulan dil etraftan, yaşantıdan,edebiyettan,dinden etkilenir.
                Tabi ki bugün Osmanlıca dediğimiz ANADİLİMİZ de etkilenmiştir.

Zaten pek çoğunuzun bildiği üzere Osmanlıca Türkçe, Arapça ve Farsça karışımı bir dildir.

Din vasıtasıyla Arapçadan etkilenmiştir. elbette 1000 yıldır din uğruna, daha doğru tabiriyle, İlay-ı Kelimatullah uğruna dünyanın her yerinde at koşturmuş, Din-i Mübin-i İslam'ın bayraktarı olmuş, Peygamber (a.s.m) uğruna bile değil Peygamber'in (a.s.m.) bir sözü uğruna savaş çıkarmış fethe çıkmış, can almış, can vermiş bir milletin elbette dili de Peygamberinin (a.s.m.) dilinden etkilenmiştir.

Zaten eskiler derler ve bilirler ki Arapça beliğ bir dildir. yani söz sanatlarına açık bir dildir. Onun bu özelliğinin bir kısmının Fransızca da olduğunu söylerler. bu konu çok uzun izaha gerek duyar aslında ama ben sözü uzatmamak için kısacık bir hülasa beyan edeceğim.

Kur'an-ı Kerim'in indiği çağda Arabistan yarım adasında en revaçta olan meta şiir söylemek ve belağat sanatını uygulamak idi. araplar bu konuya öyle özen gösterirler ve önem verirlerdi ki: savaşlardan önce kabilelerin şairleri öne çıkar atışırdı. eğer bir şair söz sanatıyla diğer şairi alt ederse savaş bile olmadan kabilesi galip sayılırdı. ya da şairler sözleriyle savaş başlatıp bitirebilirlerdi. bunu neden anlattım:
                şundan; Arapça geniş anlamları olan söz sanatlarını yapmaya müsait bir dildir. bu yönüyle bir felsefe ve ilim dilidir.

Edebiyat yönüyle ise Farsçadan etkilenmiştir Osmanlıcamız. edebiyat çok eskiden beri farisilerde (iran-pers) çok önemli olmuş. en önemli övünç kaynakları şiirleri ve divanları olmuştur. Osmanlı şairleri de tabiki bundan etkilenmiş ve FArsçadan öğrendikleri söz sanatlarını Osmanlıya taşımışlardır.

Hasılı vel kelam Osmanlıca dediğimiz dinamik dil, bütün saydığımız özelliklerden en iyi anlamda etkilenmiş ve bu özellikleri bünyesinde cem etmiştir.

Bugün Osmanlıcayı küçük görenler üç tane şümullü dilin ortak kullanım alanı olan Osmanlıcanın hangi özelliğinden daha iyisini şimdi kullanmaktadır da itiraz etmektedir. gerçekten anlaşılmaz bir durumdur.

Bir arkadaşımızın belirttiği gibi dil kültür taşıyıcısıdır. bu yönüyle ordular kurup yapamayacağınız fetihleri kan dökmeden yavaş yavaş dil vasıtasıyla yapabilirsiniz. Ancak bu işgal durumu şimdi mi daha belirgindir yoksa Osmanlıda mı daha belirgindi. cevap katiyyen şimdi olmalıdır. o zaman adama sormazlar mı, aslında sizler Osmanlıcayı kullanımdan kaldırıp yerine yeni kelimeler uydurulurken hangi işgal kuvvetinin dümen suyundaydınız diye.

Aslında benim görüşümce Osmanlıcayla problemi olanların bir bölümünün sorunu aslında Osmanlıca ile değil ona has ruhunu kazandıran din olgusuyla ya da kısaca İslam iledir. Osmanlıca dediğimiz dil Kur'an hakikatlarının taşıyıcısıdır. tabiki bu hakikatleri anlaşılmaz kılmak isteyenler taşıyıcı sütunlara saldıracaktır.

Milliyet konusuna gelince; kusura bakmayın ama bu konuda ben çok radikalim: milliyetimle gurur duyuyorum çünkü dinimin seraskeri olmuş, koruyucusu olmuş. Bayrağımı görünce titriyorum; çünkü içindeki hilal İslama yaptığımız hizmetleri simgeliyor. Ben Türk oğlu Türküm. ama Osmanlı torunuyum aynı zamanda. ayrıca iddia ediyorum ki eğer Türkler Müslüman olmasa Türklüklerini de kaybederlerdi. (macarlar gibi) şimdi zaten ne ilmen ne tarihen ne de insanların düşüncelerinde İslamiyeti Türklerden ayırmak mümkün değildir. hatta denilebilir ki "dünyanın her neresinde bir Türk varsa Müslümandır, eğer Müslüman değilse Türklüğü de kaybolmuştur. (istisnalar kaideyi bozmaz)

Ayrıca sitem etmeden geçemeyeceğim. Osmanlı dediğimiz devlet üç kıtayı ADALETLE, SÖMÜRMEDEN 600 yıl idare etmiş dev bir devlettir. bazı tariçiler derler ki; iki buçuk gerçek imparatorluk vardır. 1. Roma İmparatorluğu 2. Osmanlı İmparatorluğu 2,5. ise İngiltere imparatorluğu. Allah aşkına ne demek REKLAM ARASI. bu sözü kullanan forumdaşımı kınıyorum ve diliyorum ki inşallah yanlış anlamadır.
                MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Şaman TÜRKSOY

Bazen telefondan tam ekran gözükmüyor ben Tırnak içindeki ifade olarak algılamışım haha haha haha Yorgunluk yok

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Şaman Bey!

ben osmanlıya hürmetkarım. Ama hatırlatmak isterim. biz bugün cuma namazı kıldık. her cuma namazında imam efendi hutbenin sonunda "Vatanımızı ve devletimizi her türlü tehlikeden koru" diye dua eder. Mesele devletin devamlılığındadır. Eğer bir adam Cumhuriyetimize böyle bir yakıştırma yapmışsa densizlik ve cahillik etmiştir. birileri densizlik etti diye sizin gibi bir büyüğümüzün aynı hataya düşmesi doğru mu?
                    MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

Yorum

Ne 624 yıllık OSMANLI DEVLETİ reklam arasıydı,nede 92 yıllık ve inşallah sonsuzluga kadar devam ettireceğimiz TÜRKİYE CUMHURİYETİ,biz ikisi içinde reklam arası gibi saçma sapan cümle kuranlardan değiliz,olmadıkta

F10 Msport

Yorum

Bu ayran daha çok su kaldırır da, benim vaktim azaldı, on dakika sonra mesai bitecek
                        Osmanlıca üzerine bir-iki söz söyleyip müsaade rica edeceğim, kusura bakılmasın.

Osmanlıca ( Lisan-ı Osmani) Osmanlı Devleti döneminde sınırlı bir çevrede kullanılan,
                        üç dilin (Türkçe-Arapça-Farsça) karışımı ile oluşturulmuş bir saray dilidir. Yalnızca saray-
                        da ve devletin resmi işlerinde kullanılmıştır. Dünya üzerinde yazılmış, ama hiçbir zaman
                        konuşulmamış tek dil olma özelliğine de sahiptir.

Osmanlı döneminde evde, sokakta ve köyde konuşulan, ulusun tamamına mal olmuş,
                        gerçek ve has dil ise Türkçedir.
                        Pek çoğu dönme ve devşirmelerden oluşan Osmanlı yönetici sınıfının ve bir avuç eğitimli
                        ama ulustan kopuk aydınların (!) kullandığı bu dil aşure bir yazışma ve edebiyat dilidir.
                        Anadolu Türk'ünün hiçbir etkinliğinde ve günlük hayatında konuştuğu bir dil olmamıştır.
                        Bu sebeplerden ötürü bu sun'i dile sempatim yok, ama, düşmanlığım da yok

Yorum

İlk sözü Gülay Babuşcu söyledi, son sözü Deniz Kardeşim.
                          Ama , nedense faturası bana çıktı

Yorum

Reklam arası benden çıktı vallaha.

Ama benim demek istediğim o bir ara medyada dönen tarzdan bir benzetme değildi yanlış açıklamış olabilirim.
                            Şöyle desem daha doğru olur;

Osmanlı; 5 bin yıllık Türk tarihinde dünyaya hükmettiğimiz bir zaman dilimidir. (yapabileceklerimizin reklamı/reklam filmi anlamında)
                            Türkiye cumhuriyeti; Atatürk'ün Turan'a kadar devam edecek olan yol haritasının başlangıcıdır.
                            İlgili sözleri;
                            Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır
                            Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum
                            Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek

Atatürk demiş. Ha burda demiyor ki Biz Türküz asacağız keseceğiz saf ırk olarak dünyaya hükmedeceğiz. Şöyle diyor : Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek. Bende onu diyorum

Kısaca şahsen ben bu zaman diliminin tümüyle gurur duyuyorum. Her dilimde mutlaka hatalar vardır, olacaktır illa ki.
                            İnsanları şu bu diye ayırmıyorum. Ama Ülkemin, milletimin her zaman iyi seviyelerde olmasını istiyorum. Bunu isterken buna engel olmaya çalışanlara da hoş gözle bakmıyorum.

Kadir kardeşim reklam kötü anlamda demedim yukarda yazdığım gibi iyi anlamda dedim. Bir filmin fragmanı yapabileceklerimizin örneği anlamında.

Yorum

Ama benim demek istediğim o bir ara medyada dönen tarzdan bir benzetme değildi yanlış açıklamış olabilirim.

Osmanlı; 5 bin yıllık Türk tarihinde dünyaya hükmettiğimiz bir zaman dilimidir. (yapabileceklerimizin reklamı/reklam filmi anlamında)
                              Türkiye cumhuriyeti; Atatürk'ün Turan'a kadar devam edecek olan yol haritasının başlangıcıdır.
                              İlgili sözleri;
                              Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır
                              Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum
                              Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek

Atatürk demiş. Ha burda demiyor ki Biz Türküz asacağız keseceğiz saf ırk olarak dünyaya hükmedeceğiz. Şöyle diyor : Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek. Bende onu diyorum

Kısaca şahsen ben bu zaman diliminin tümüyle gurur duyuyorum. Her dilimde mutlaka hatalar vardır, olacaktır illa ki.
                              İnsanları şu bu diye ayırmıyorum. Ama Ülkemin, milletimin her zaman iyi seviyelerde olmasını istiyorum. Bunu isterken buna engel olmaya çalışanlara da hoş gözle bakmıyorum.

Kadir kardeşim reklam kötü anlamda demedim yukarda yazdığım gibi iyi anlamda dedim. Bir filmin fragmanı yapabileceklerimizin örneği anlamında.

Eyvallah Deniz abi,o kadar geniş düşünememişim cümleni

F10 Msport

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kdristnbl

İlgili sözleri;

Eyvallah Deniz abi,o kadar geniş düşünememişim cümleni
                                Lafı kıvırdı evirdi çevirdi denmesin diye bir açıklama yapayım. Bazı çevrelerin Osmanlıyı kötüleme amaçlı bir yazısı vardı; "Osmanlıda 1 kez nufus sayımı yapıldı onda da kadınlar yoktu. Erkeklerle hayvanlar vardı" gibi Facebookta Tarihimizi yeren bir paylaşım vardı. Onun üzerine bu resmi bende facebookta paylaşmıştım. Sözler oradan.

Belge: http://goo.gl/M581vD Tarih 22Ocak

Kıvırma dönme falan yok yani

Yorum

İşleniyor...
                                X