4 gün önce 4 kuruşluk indirim gelen benzin bugün yine zamlandı. TÜPRAŞ, bugünden geçerli olmak üzere benzin ve motorine 8-10 kuruş zam yaptı. TÜPRAŞ, bugünden geçerli olmak üzere motorin ve 97 oktan benzine 10’ar kuruş, 95 oktan benzine ise 8 kuruş zam yaptı. HABERTÜRK’ün sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre zam sonrasında 95 oktan benzinin litresi (illere göre kuruş düzeyinde farklılık gösteriyor) 4 TL 16 Kuruş’tan 4 TL 26 kuruşa çıktı. 97 oktan benzinin fiyatı ise 4.21 TL’den 4.31 TL’ye çıktı. Motorinin litresi 3 TL 58 kuruştan, 3 TL 68 kuruşa yükseldi. Sektör temsilcileri, zamma gerekçe olarak TÜPRAŞ’ın artan maliyetlerini gerekçe gösterdi. (HABERTURK)
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Hayırlı Uğurlu Olsun Yine Zam
Collapse
X
-
Ynt: Hayırlı Uğurlu Olsun Yine Zam
Dün benzin almayı düşünüyordum, haftasonu alayımda arabayı da yıkatırım diye ihmal ettim. Bi depo benzindeki fark da bugün aynen bana hoş gelişi şenola...
2009 Opel Insignia 1.6 T Cosmo + 19''Dunlop + FlexRide + Cd500 Navi + Sunroof + Isıtmalı Deri Döşeme / Teknik Gri
Yorum
-
Ynt: Hayırlı Uğurlu Olsun Yine Zam
Küçük ve geriye dönük bir araştırma yaptım. Benzin zamlarının artmaya başladığı dönemleri inceledim. TÜPRAŞ, son senelerde maliyetini bile çıkartamayan bir firma. Bulduğum bilgilere göre 2008 döneminin sonbahar aylarında (Eylül Ekim Kasım 2008) TÜPRAŞ, 5 Milyar 790 Milyon liralık bir satış kârı gerçekleştirmişken, bu dönemdeki faaliyet gideri 5 Milyar 800 Milyon liraymış. Kısacası firma, kendi masrafını bile karşılayamamış. Yine TÜPRAŞ'ın sitesinde yazdığına göre 2008 senesinde ortalama 1 Milyon 960 bin ton benzin satmışken bu miktar 2010 yılında 1 milyon 700binlere geriliyor. Buna rağmen benzin fiyatları 2008 başında 3.5 lira iken şu sürede 4.5 liraya yakın.
İşi garipleştiren kısım, Eylül 2008'de petrolün varil fiyatı 142 $ iken günümüzde 110 $ civarında. Üstüne üstlük, bu ay başında petrol fiyatları düştü. 23 gün öncesinin haberi;
Bize ne kadarlık bir indirim lanse etti? 8 kuruş. Bununla ilgili ise Tüketiciler Birliği Genel Başkanı'nın açıklaması şu yönde;
'' 97 oktan benzinde litre fiyatları 4 lirayı geçti. Geçen hafta da zam yapılmıştı. Günde 1 kuruş zam yapılıyor. Dünyanın en pahalı yakıtını hem biz kullanıyoruz hem de en yüksek vergiyi veriyoruz. Bu rakamlarla birlikte benzinin litresi aslında 1.20 lira. Gerisi vergi. EPDK, firmaları uyarabilir, ‘Dünyada fiyatlar bu şekilde yükselmiyor siz neden yükseltiyorsunuz’ diye sorabilir. Aynı anda nasıl zam yapıldığı sorgulanmalı.''
Yani benzin ucuza alınıyor fakat, pahalıya satılıyor. Bu noktada TÜPRAŞ'ın ve Türkiye'deki petrol dağıtısıcı olan Petrol Ofisi'nin özelleştirildiğine vurgu yaparak devam ediyorum. Yüksek düzey bir devlet memurunun açıklamasına göre, bu firmalar zaten ucuz olan benzini alıyorlar. Fakat, ikinci bir fatura oluşturarak aslında daha ucuz fiyata olan benzini daha pahalıya almış gibi gösteriyorlar. Yine bu kişinin örneğine göre benzinin ülkedeki fiyatı 6.5 lira sayılsın. Benzin genel fiyatlarında bir indirim oluyor ve firma 4 liraya alıp 6.5 liraya sattığı benzini 2.5 liraya alırsa fiyat 4.5 5 liraya kadar düşecek. İşte bu noktada ikinci fatura devreye giriyor ve benzinin fiyatı daha pahalıya alınmış gibi gösteriliyor. Sonuç olarak benzinde indirim olması yerine fiyatta zam oluyor ve benzin fiyatları 7 liraya fırlıyor. Peki bu noktada, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı'nın dediği gibi niye EPDK inceleme yapmıyor? Denir ki; serbest piyasa kuralı gereği EPDK kontratları inceleyemez. Fakat EPDK mevzuatının 22. maddesine göre denetlenen hiçbir kurum gizlilik sebebiyle bilgi ve belgeyi denetleyiciye vermekten sakınamaz.
Biz ise her gün haber sitelerinden zam haberi duyuyor, fakat; zamı kimin yaptığını bile bilemediğimizden kime kızacağımızı bile bilemiyoruz. Özelleştirmelerden önce benzin fiyatları devletin kontrolündeyken, artık o da özel şirketlerin elinde. Korkarım bu muamma devam ettikçe, daha çok zam haberi alacak ve buna karşın halk olarak hiçbir şey yapamayacağız.
''Bu günkü çabamızın amacı, tam bağımsızlıktır. Bağımsızlığın tamamı ise ancak ekonomik bağımsızlık ile mümkündür. Bir devletin maliyesi bağımsız olmayınca, o devletin bütün yaşamsal kuruluşlarında bağımsızlık felç olmuştur. Çünkü devletin her organı, ancak parasal (mali) kuvvet ile yaşar.''
M. K. ATATÜRK Mart 1922 TBMM
Kaynakça;
İnternethaber
Patronturk
EPDK.gov.tr
tupras.com.tr
poas.com.tr
'11 Insignia | Edition + Elegance | 1.6T | Olimpik Beyazhttp://www.insigniateam.com/forum/index.php?topic=8025.0
Yorum
Yorum