Ynt: Onboard Optik mi ? Harici / dahili Optik mi ? / HDMİ HD audio çıkışımı ?
Orjinal yazı sahibi: Beschäler Insignia
Kayıpsız Ses Dinleye Bilmek İçin;
1- Filmlerinin Sesleri "Dolby True HD" ve "DTS HD Master Audio" Formatlarından Biri İle Şifrelenmiş Olması Gerekir. değil İse Kayıpsız Ses İçin Zaten HDMI a Gerek Yok.
2-Filmlerin Ses Formatları Kayıpsız Olarak "Dolby True HD" ve "DTS HD Master Audio" dan Biri İle Şifrelenmiş İse Bu Sefer Bunu Çözecek Olan Cihazın Yani Ses Kartının "Dolby True HD" ve "DTS HD Master Audio" Formatlarından Birini Çözebiliyor Olmalı. Çözemiyorsa HDMI a Gene Gerek Yok.
3-Ses Kartının "Dolby True HD" ve "DTS HD Master Audio" Formatlarından Birini Çözebiliyor İse Bu Sefer Bu Ses Sinyallerini Ses Sistemine HDMI Kablo İle Taşımalısın. Başka Kablo Taşıyamıyor.
4- Diyelim Ses Sinyallerini En İyi Şekilde Kayıpsız Olarak Ses Sistemine Taşıdın. Ses Sistemin Bu Sinyalleri Ses Enerjisine Çevirebiliyor Olmalı.
Yukarıda Anlattığım Sesi Dijital Yoldan Kayıpsız Olarak Dinleyebilmenin Şartları İdi.
Senin Soruna Gelecek Olursak HDMI mı Yok sa Optik mi Daha Kayıpsız Taşırı ın Cevabı Şu An ki Teknolojide Dijital Kayıpsız Ses i Bir Tek HDMI Taşıyabiliyorsa Demek ki HDMI Her Zaman Daha İyidir Optik ten.
Gerçekten bilgi birikiminize hayran kaldım. Şunu farkettim tv ses sistemine göre daha fazla codek kullanıyor ve işini daha iyi yapıyor. Nedenine gelince ses sistemi bazı codecleri oynatamazken tv'de sıkıntı yaşamadan gayet sağlıklı verim aldım. Dediğim gibi hem HDMI hem de optik ikiside cihaza bağlı.
Alıntı...
Hdmi kablolar hem görüntüyü hem de yeni nesil hd ses formatlarını aynı anda iletebilirler. Bu sebeple sen ekran kartından hdmi ile AVR'ye giriş yapacaksın. Ekran kartı sese dokunmadan iletecek. AVR sesi kendi halledecek, görüntüyü de TV'ye iletecek. Herhangi bir ekstra bağlantı yapmana gerek olmayacak. Bu sebeple anakart yada ses kartı için ekstra bir harcama yapmana gerek yok.
Bu arada ekran kartın ne bilemiyorum. Eğer ATI ise sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Bende AMD HD 6750 ve HD 6850 var. Her ikisi de sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Ekran kartın Nvdia ise doğrudan hdmi ile iletebiliyor mu emin değilim. Bunu Nvdia ekran kartı olan birilerine danışabilirsin.
Bu arada optik bağlantı yeni nesil HD sesleri HD olmayarak iletir. Yani şöyle anlatayım. Mesela DTS-HD sesli bir filmi bilgisayardan hdmi ile AVR'ye aktarırsan AVR'nin ekranında DTS-HD ibaresini görürken, optik kabloyla ilettiğinde sadece DTS olarak görünür. Teorik olarak ses kaybı yaşanılıyor. ama bu kaybı biz duyabiliyor muyuz orası net değil. Kendi kullanımıma istinaden MATRIX serisi DTS-HD sesli olarak elimde mevcut. Sesi her iki türlü de ilettim ve pek bir fark anlamadım. Belki benim sistemim de giriş seviyesi olduğu için bir fark anlamadım. Ama forumlardan okuduğuma göre birçok kişi pek bir fark anlamamış.
: ) Sıyırıcam yaw. HDMİ ile ses aktaracağım evet karar verdim. Lakin, ses kartı almalımıyım daha fazla kalite için? Kimi, hdmi sesi ses kartından alıp aktarır diyor, ki bu durumda ses kartı önemi büyük. Kimi, de kendi içinde sesi çözüp yolluyor demekte. Bu bakımdan ses kartı gerek kalmıyor. Ki, şu an ses sürücülerini sildim. Sesi almaya devam ediyorum...
Ses Kartı veya Ekran Kartının Desteklediği HDMI versiyonu da Çok Önemli. Daha Önce Yazmıştım HDMI 1.4 Versiyonu Şu An En İyi Versiyon Olmalı. Ya da Benim Bilmediğim Daha Yeni Versiyon Var İse O Vesiyona Geçmeli.
ekran kartım ati radeon 7850. 7800 serisi. Spec;
Output protected high bit rate 7.1 channel surround sound over HDMI with no additional cables required
Supports AC-3, AAC, Dolby TrueHD and DTS Master Audio™ formats
Destekliyor. 4kUHD desteği de var. spec içinde hdmi versiyonunu göremedim. Büyük büyük ihitmalle versiyon sorunu yotur. Yani 1.4 veya üzeridir.
Merak ettiğim ve DH forumuna da yenice yazdığım soru:
O/B ses driverlerini sildiğim halde HDMİ den ses alabildim.
Fakat AC-3, DTS Master Audio, ffdshow gibi özellikler için ses kartını kullanıp köprü olarak HDMI den mi aktarır onun mantığını bulamadım
HDMİ den sadece çözümleme olucaksa ses kartının kıralı dahi fayda etmyecek ?
Ekran Kartın Kayıpsız Ses Desteği Veriyor Spectlerden Anlaşıldığı Üzere. Kartın Son Sürüm Yazılımı İle Direk HDMI Kablosu İle Anfine Bağlanman Yeterli Olacaktır Diye Düşünüyorum.
Ses Kartının İyi Olması Gerekliliği de Ekran Kartının Ses Bakımından Yeterli Olmadığı Zamanlarda Geçerli Olmalı. Yani HDMI Çıkışı Olmayan Bir Ekran Kartın Var İse O Zaman Ses Kartın İyi Olmalı Diye Düşünüyorum.
Mesela; https://www.asus.com/Sound-Cards/Xonar_HDAV13_Deluxe/ Gibi.
Fakat O/B Ses Driverları İle Ekran Kartından Max Nasıl Faydalanabilirsin Bunun İçin Bir Şey Diyemiycem. En İyisi Kurcalamak ve Araştırmak.
Kolay Gelsin.
hm, evet aynı durumda bende böyle düşünüyorum. Kurcalama kısmına başladım. Dediğim gibi ilk deneme ob ses sürücülerini silmek oldu. Yine çalıştı. DTS ve truehd Sesleri de ob ses kartı devre dışı olduğu halde bile alabiliyorsam bu iş bitmiştir. Teşekkür ederim. Dünden beri gayet aydınlandım. Sağolun.
Sözde DH forumları bu işlere daha yatkın... Ne cevap var ne bilgi var orada çöplük olmuş. Bir avuç değerli insan da çoluk çocuğun abuk subuk yorumları üzerine terk etmiş.
Yorum