Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Türkçede 'da,de' ekleri üzerine

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• Türkçede 'da,de' ekleri üzerine

GİRİŞ

Türkçe, Ural-Altay Dil Ailesi’nin Altay öbeğine bağlıdır. Ural - Altay Dilleri arasında ünlü uyumu, sondan eklilik,
    cümle kurma mantığı ile öğe sıralaması, (özne-nesne-yüklem) kelimelerin cinsiyetsiz (eril-dişil) olması gibi
    ortak özellikler vardır.
    Moğolca, Fince, Macarca, biraz farklı olan Korece ile Japonca da bu dil ailesinin üyeleridirler. Akraba dilleri
    konuşan uluslar arasında uzak veya yakın bir soy birliği bulunabileceği düşünülmektedir.

Bitişken (sondan ekli) dillerde sözcükler, birbirinden kolayca ayırt edilebilen kökler ile eklerden oluşurlar.
    Ekler; köklerden yeni anlam yüklenmiş sözcükler türettikleri gibi kimi zaman sözcüğü geçici durumlara da
    sokabilirler. Bu yüzden eklerin görevleri ve kullanım amaçları yazılışlarına büyük etki yapar.

Türkçedeki ekler ‘çekim ekleri’ ve ‘yapım ekleri’ olmak üzere iki ana kısma bölünürler.
    Çekim ekleri, ad(isim)çekim ekleri, eylem(fiil)çekim ekleri olarak ikiye ayrılırlar.
    Köklere eklenerek yeni anlamlı sözcükler türeten yapım ekleri ise çok çeşitli olup ayrı bir incelemeye
    konudur.

Dilbilgisi(gramer)eksikliğinden kaynaklanan yazım yanlışlarının büyük bölümü eklerin kullanımında göze çarp-
    maktadır. Bu yazıda ‘de, da’ eklerinin kullanım şekilleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

‘DA,DE’ EKLERİNİN GÖREV ALANLARI

‘De ile Da’ ekleri dilimizde üç ayrı görevde kullanılırlar:

1-Çekim eki olarak,
    2-Yapım eki olarak,
    3-Bağlaç olarak.

1-Beş adet olan ad çekim eklerinden biri ünlü(sesli) uyumu kuralına göre ‘de’ ya da ‘da’ olarak kullanılan
    ektir. Adlara eklenerek yer, durum belirten anlamlar katarlar.
    Örnek:
    ev + de :evde köy + de :köyde
    (kök) (ek) (kök) (ek)

okul + da ağaç + da
    (kök) (ek) (kök) (ek)

Ad çekim eki olarak kullanıldığında ‘de,da’ eklendiği sözcüğe bitişik yazılır.
    Özel adlara gelen ‘de,da’ çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.

Örnekler:
    İstanbul'da bir güzel, İstanbul kadar güzel.
    Annem,kardeşlerim Kayseri'de yaşıyorlar.

Bu yazım kuralının bir istisnası vardır. Bir özel isimden başka bir özel isim türetilmiş ise, bu yeni sözcüğe
    eklenen çekim ekleri ayrık değil, bitişik yazılır.
    Örnek: Türk(özel isim) sözüne, ‘çe’ yapım eki getirilerek ‘Türkçe’ özel adı türetmiştir. Bu özel isime
    ‘de,da,den,dan’ gibi çekim ekleri getiriliyor ise bu ekler bitişik yazılırlar.

TÜRK+çe+de:Türkçede

Türkçe’den Almanca'ya değil,
    Türkçeden Almancaya şeklinde yazılır.

2-Doğadaki seslerin ‘taklit’ edilmesi ile oluşturulmuş adlardan eylem (fiil) türeten en işlek (sıklıkla
    kullanılan) ekler, ‘de,da’ yapım ekleridir.

Örnek:

Kütür + de + mek Tıkır + da + mak Horul + da +mak
    (kök) (ek) (mastar) (kök) (ek) (mastar) (kök) (ek) (mastar)

Yapım eki görevindeki ‘de,da’ eklendiği köke bitişik yazılır.

3-Da, de ekleri bazen ‘bağlaç’ görevinde kullanılabilirler. ‘dahi’ anlamındaki bu ekler istisnasız olarak
    ayrık yazılırlar. Da, de bağlacının bulunma durumu hal eki olan -de, -da, -te, -ta ile hiçbir ilgisi yoktur.
    Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Bağlaç görevindeki da,
    de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

Örnek:

Babamgil Ankara'da yaşıyorlar. Okulum bittiğinde ben de Ankara'da yaşayacağım.

Bu cümledeki ‘de,da’ eklerine dikkat edilirse:

Birinci ‘da’ özel isime gelen çekim ekidir, kesme işareti kullanılarak yazılmıştır. İkinci ‘de’ yapım ekidir,
    bitişik yazılmıştır. Üçüncü ‘de’, ‘dahi’ anlamında bir bağlaçtır, ayrık yazılmıştır. Dördüncü ‘da’ çekim ekidir,
    özel ada getirildiği için kesme işareti kullanılarak yazılmıştır.

02.04.2015

Şaman TÜRKSOY

Ynt: Türkçede 'da,de' ekleri üzerine

Sanırım bu videolar 'da' yarıdımcı olur.

www.youtube.com/watch?v=-o9WXfBXvcE

www.youtube.com/watch?v=Pl8WVfS-hYg

Yorum

Ağabey emeğine sağlık.Konu anlatımın müthiş.Fakat biraz daha geriye gitmen gerekirdi bence.
      Gaz ve toz bulutlarından başlayıp,büyük patlama ve sonra dünya oluşur
      http://Affına sığınarak muziplik yaptım ağabey,hoşgörün için teşekkür ederim.
      https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Orjinal yazı sahibi: canbaz
        Ağabey emeğine sağlık.Konu anlatımın müthiş.Fakat biraz daha geriye gitmen gerekirdi bence.
        Gaz ve toz bulutlarından başlayıp,büyük patlama ve sonra dünya oluşur
        http://Affına sığınarak muziplik yaptım ağabey,hoşgörün için teşekkür ederim.
        Abdal'a malum olurmuş, gelecek perşembe konumuz 'Güneş Sistemi'nin Doğuşu' olacaktı
        Sonraki perşembe 'Türkçede 'ki' Ekleri' , sonraki perşembe Güneş Sistemi'nin Ölümü, böyle
        devam edip gideceğiz kısmet olursa.

Millet video koymuş 'aleni' matrak (dalga) geçiyor, bir de siz geçseniz kıyamet kopmaz

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Şaman TÜRKSOY
          Orjinal yazı sahibi: canbaz
          .

Millet video koymuş 'aleni' matrak (dalga) geçiyor, bir de siz geçseniz kıyamet kopmaz
          Necmettin bey abicim, malumunuz insanımız okumayı pek sevmiyor.
          Ben de yazdıklarınızı iki video ile hem destekleyip hem de özetlemek istedim.
          Dalga malga bize uzak şeyler...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: tozse
            Keşke videoların altına bu bilgiyi ekleseydiniz Serhan Bey kardeşim,
            ben de boş yere üzülmezdim
            Neyse, olan olmuş.Olmuş ile ölmüşe çare yok.Umarım bundan sonra
            yanlış anlaşılmaya mahal vermeyiz.

Yorum

Necmettin Bey Abicim,
              Videoların altına bilgi notu eklememe ne gerek var ki, videoların üstündeki
              "Sanırım bu videolar 'da' yarıdımcı olur. "
              notum ve videoların kendileri yazdıklarınızı zaten destekliyor.
              Üzüldüğünüze göre yazdıklarımda kinaye olduğunu düşünüyosunuz.
              Her yazımızın sonuna "(ciddiyim, sallıyorum, dalga geçiyorum, ti vs. )"
              gibi notlar yazacak değiliz, bizler beyanları doğru kabul ederiz.
              Jest ve mimiklerin olmadığı bu gibi platformlarda bazen insanlar yazılanları
              kendi ruh halleriyle algılayıp yanlış anlaşılmaya mahal verebiliyor.
              Ben sizin yazdıklarınıza değer verdiğim için konunuza katkıda bulundum. (ciddiyim)

Yorum

Necmettin Bey Abicim,
                Videoların altına bilgi notu eklememe ne gerek var ki, videoların üstündeki
                "Sanırım bu videolar 'da' yarıdımcı olur. "
                notum ve videoların kendileri yazdıklarınızı zaten destekliyor.
                Üzüldüğünüze göre yazdıklarımda kinaye olduğunu düşünüyosunuz.
                Her yazımızın sonuna "(ciddiyim, sallıyorum, dalga geçiyorum, ti vs. )"
                gibi notlar yazacak değiliz, bizler beyanları doğru kabul ederiz.
                Jest ve mimiklerin olmadığı bu gibi platformlarda bazen insanlar yazılanları
                kendi ruh halleriyle algılayıp yanlış anlaşılmaya mahal verebiliyor.
                Ben sizin yazdıklarınıza değer verdiğim için konunuza katkıda bulundum. (ciddiyim)
                Açıklamanızı çok beğendiğimi bildirmek isterim.Yaptığınız açıklama sadece bu konuda değil diğer konuları da kapsıyor aslında.Asil bir davranış.Tebrik ederim.

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Bu forumda çok olmaya başladı da bu tip yanlış anlaşılmalar, Şaman Bey o yüzden tereddüt yaşadı sanırım.
                  ahlaksızla birlikte yaşayacağına YİĞİTLE ÖLÜME GİT

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kingdragon
                    Bu forumda çok olmaya başladı da bu tip yanlış anlaşılmalar, Şaman Bey o yüzden tereddüt yaşadı sanırım.
                    Bu forumda her kesin iyi niyetli olduğunu biliyorum.Mimiklerin yazıyla ifade edilememesi yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor .Kimsenin kötü NİYET li olmadığını bilmek yeterlidir bence.Önemli olan NİYET.

Yorum

İşleniyor...
                    X