Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bir İstanbul Öyküsü

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• Bir İstanbul Öyküsü

Uçak Atatürk Hava Limanı'na indiğinde saat 08.00'i gösteriyordu.Heyecanlıydım.Kalkışlar ve inişler her
    zaman heyecan vericidir. Ama, İstanbul'a kavuşturan inişler daha bir başkaydı.
    Terminalde bagaj beklerken bir yandan Gebze'ye nasıl gideceğimi düşünüyordum.On beş dakika
    sonra valizim geldiğinde ben de kararımı vermiştim.
    Duraktan bir taksiye binerek sürücüye beni Yeşilyurt tren istasyonuna götürmesini rica ettim,yola çıktık.

Ben,Zeytinburnu' nda doğmuşum, orada büyüdüm. 8-9 yaşlarımda iken sıcak yaz günlerinde, mahalleden
    beş altı çocuk toplanıp denize girmek için Yeşilyurt'a giderdik. Sahildeki büyük kayaların arkasına soyunur,
    nöbetleşe elbise beklerdik. Yüzmeyi burada kendi kendimize öğrendik.

Yeşilyurt sahili,1990 yılında toprak kazanmak için dolduruluncaya kadar, otuz kırk metre mesafede
    kumsaldı. Bazen 5 - 6 kulaç derinlikten "istiridye" toplardık, üzerine tuz ve limon ilave ederek çiğ çiğ yerdik.
    Bazen de "İmece" usulüyle midye çıkarır, yağ tenekesi kapağından mamul ızgara üzerinde pişirirdik.
    Midye kuru ateşte önce suyunu bırakır, sonra yavaşça kabuğu açılır. Tam kıvamında piştiği zaman "yumurta
    sarısı"na benzettiğim ve çok sevdiğim midye ızgarası...

Taksi sürücüsü hülyamı bozduğunda Yeşilyurt'a gelmiştik. İstasyona giden dar ve nemli tünelin basamak-
    larından inerken, otuz yıl önce burada yaşadığım bir kovalamacayı hatırlıyor ve gülümsüyordum.
    İstasyona çıkıp bilet aldıktan kısa bir süre sonra tren geldi.Soluk ve yer yer dökülmüş boyaları, kırık camlı
    pencereleri, delik deşik edilmiş koltukları, bozulmuş kapılarıyla İstanbul'un değişmeyen tek manzarası
    galiba banliyö trenleriydi.
    Kendimi bildim bileli gecekonduların yoksul mensuplarını işlerine ve evlerine bıkıp usanmadan taşıyan bu
    emektar vagonlar, yıllarca hizmet ettiği bu insanlardan takdir edilmeyi beklerken tecavüz görmüştü.
    Bir ömür harcayarak çoluk çocuk büyüttükten sonra ahır ömründe "Huzur evleri"ne terk edilen analar, babalar
    geliyor aklıma. Kadir bilmezlik karşısında yüreği burkulmamak mümkün mü? Oysa;baki kalan bu kubbede
    hoş bir seda değil midir?

Sirkeci Garı’ndan çıkar çıkmaz iyot kokulu serin bir rüzgar karşılar herkesi. Rüzgarın hiç üşenmeden taşıyıp
    getirdiği deniz kokusunu ciğerlerime doldururken uzun bir hasretten sonra kavuşmuş iki sevgili olduğumuzu
    düşünüyordum, gözlerimin içi gülüyordu İSTANBUL' a...

Harem'den gelen feribot, iskeleye yanaşmak için manevra yaparken ben biletimi çoktan almıştım.

Feribot deyince aklıma "Suhulet" ile "Sahilbend" geldiler. Baştan başa açık güverteleri, kırk beş buçuk
    metre boyunda yandan çarklı gövdeleri,siyah uzun bacalarıyla,birbirinin eşi iki emektar araba vapuru.Onlar,
    türlerinin dünyadaki ilk örnekleridirler. Maceralı bir yaşamları olmuş, merak edenler için işte hikayeleri:

Yıl 1870.Şirket-i Hayriye 1850 yılından beri Boğaz'da yolcu vapuru çalıştırmaktadır. Anadolu ve Rumeli yakala-
    rından İstanbul halkını ve fazla ağır olmayan yüklerini bu yolcu vapurları taşımaktadırlar.
    Ama atların,arabaların,büyükbaş hayvanların karşıdan karşıya geçirilmesinde,hepsinden önemlisi askeri top
    arabalarının ve cephanelerin taşınmasında büyük sıkıntılar yaşanmak-taydı.
    Boğaz'da öyle bir vapur çalıştırılmalıydı ki güvertesi tamamen açık,iki başı da kapaklı olsun. At arabaları, top
    arabaları, katanalar rahatça yüklensin ve tehlikesizce karaya çıkartılsın.

O tarihte Şirket-i Hayriye'nin başında Hüseyin Haki Efendi bulunmaktaydı.
    Bu meseleyi çözmek için giriştiği çabalar sonucu yeni bir tip vapurun kabataslak çizimlerini üretti.
    Çalışmasını emekli umum müfettiş İskender Efendi'ye gösterdi. Sonra Hasköy Tersanesi'nin baş mimarı
    Mehmet Usta ile beraber üzerinde çalıştığı yepyeni vapur tipini geliştirdi. Planları ortaya çıkan vapur günü-
    müzde "Araba Vapuru" veya "Feribot" ismi ile bilinen deniz taşıtlarının "Ata"sı olacaktı.

Londra'da mukim Maudslay Sons&Fields şirketine sipariş edilen net 275 tonluk,yandan çarklı,saatte 7 deniz
    mili hız yapabilen,tek silindirli buhar makineli tekne 8.000 İngiliz altınına mal olur ve 1872 yılında inşaı
    tamamlanır.Açık denize uygun olmayan yapısıyla Londra'dan bütün Akdeniz'i kat ederek İstanbul'a gelen
    vapur,şiddetli dalgadan çok fazla etkilenmesi sebebiyle yolda bin bir tehlike atlatır.Kendisine 26 baca numa-
    rası verilir,adını da "Suhulet" yani “Kolaylık” takarlar.

İlk seferinde Üsküdar'dan Kabataş'a bir topçu bataryası taşıyan Suhulet'in mucidi Hüseyin Haki Efendi , bu
    başarısı için Sultan Aziz tarafından nişan ile ödüllendirilir.

Suhulet'in kısa zamanda gösterdiği yararlılık kardeşi "Sahilbend" in doğumunu da adeta müjdelemiştir.
    Bu kez 12.000 İngiliz altını karşılığında,yine aynı tezgahlarda çift makineli bir buharlı teknenin inşaına
    başlanır.İki yakayı birleştiren anlamındaki adı ile "Sahilbend", 27 baca numarası alarak göreve başlar.
    Ağabeyi Suhulet'in ve kendisinin isim babası olan Namık Kemal' in yüzünü ağartırcasına çalışır.

Suhulet,1911 yılında patlak veren Trablus Savaşı’na katılmak şerefine de nail olduktan sonra 1958 yılında
    hizmet dışı bırakılır.1961 yılında sökülerek "jilet" olmak üzere satıldığında tam 86 yaşındaymış.Bunca emeğe
    karşı ne hazin bir son.Hazin diyorum çünkü ben olsaydım onun aziz hatırasını ölümsüz bir müzeye dönüştürür,
    sökülmesine izin vermezdim.

Sahilbend ise ağabeyinden daha şanslı. Araştırmacı Eser Tutel,1996 yılı gemi kayıtlarından onun hala
    hizmette olduğu müjdesini veriyor. Sahilbend'e de bu yakışırdı zaten. Dünyanın ilk feribotlarının hikayesi böyle...

Sirkeci'den hareket ettiğimizde, biraz önce beni karşılayan serin rüzgar daha da serinleşmiş olarak saçlarımla
    oynuyor,hafif dokunuşlarla ruhumu okşuyordu.BOĞAZ...Rüzgardan kısılmış gözlerimin bu muhteşem güzellik
    karşısında kamaşmaması mümkün mü?

Gök ve Deniz.Hele İstanbul'da Gök ve Deniz.İhtişamı hissedebiliyor musunuz?

Ey güzel İstanbul!Benim sevgili yarim.
    Güzelliğin aksetmiş Boğaz'ın sularına.
    Benim her şeyim sensin. Seninle bahtiyarım.
    Duyuyorum ruhuma sevdanın indiğini.
    Ah güzel İstanbul,Ey şirin İstanbul,
    Sen benim canımsın...

Harem'e yaklaşıyoruz.Biraz sonra beni karşılamaya gelen arkadaşımla buluşacağım. Tekrar görüşünceye
    kadar son kez dönüp bakıyorum Boğaz’a. Aklımı, sevdalarımı, hatıralarımı derin mavi sularına emanet ederek...

Gebze; 23 Temmuz 1998

Şaman TÜRKSOY

Ynt: Bir İstanbul Öyküsü

Teşekkürler hikaye için şehir-insan temalı çok da akıcı bir üslüpla yazılan hoş bir hikaye olmuş.

Yorum

Ynt: Bir İstanbul Öyküsü

Elinize sağlık
      Seat Ibiza 2014 1.4 Style Beyaz
      Seat Ibiza 2013 1.2 TSI DSG Style Kırmızı
      VW Passat 2015 1.6 TDI DSG Comfortline Harvard Mavi Sunroof Led Ön Farlar

Yorum

İşleniyor...
      X