Duyuru

Collapse
No announcement yet.

BÜYÜK PATLAMA (BİG BANG)

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• BÜYÜK PATLAMA (BİG BANG)

İLK ON DAKİKA

Günümüzden yaklaşık olarak 13,7 Milyar yıl önce, zamansız boşluğun içindeki bir noktada büyük bir infilak
    meydana geldi. Bu zamanın ilk anıdır. Sıcaklık 10 üzeri 15 santigrat derecedir. Fiziğin kavrayabildiği en
    yüksek sıcaklık 10 üzeri 32 santigrat derecedir. Buna 'Plank sıcaklığı' deniyor.

Evren;bugün için bölünemeyecekleri kabul edilen elektronlardan ve atom altı parçacıklardan (foton, quark,
    nötrino, graviton, gluon vb) oluşan homojen bir yapıdadır.

Patlamadan yirmi mikro saniye sonra sıcaklık 10 üzeri 12 santigrat derecenin altına düşer. Bu anda nükleer
    (çekirdeksel) güç devreye girer. Quarklar üçer üçer birleşip ilk proton ve nötronları oluştururlar.
    Quarklar; elektronlardan 13.000 - 20.000 kat daha küçük atom altı parçacıklardır.
    En önemli özellikleri ise (+,-)1/3,2/3 gibi kesirli yük değerleri alabilmeleri. Quarklar on iki çeşit, ama çekirdek
    çekirdeği yapımında rol alan iki quark vardır. Aşağı(down)tip quark,ve Yukarı(up)tip quark.
    Yukarı tip iki quarkla aşağı tip bir quark birleşerek +1 elektrik yüküne sahip "proton"u oluşturuyorlar.
    Yukarı tip bir quarkla aşağı tip iki quark birleşerek elektrik yükü taşımayan "nötron"u meydana getiriyorlar.
    Aslında quarklar ikişer ikişer birleşiyorlar ama ikişerli yapı kalıcı olmuyor, kolayca sönüyor. Üçlü birleşimler
    kararlı oluyorlar. Böylece maddenin özü meydana gelmiş oluyor.

Ortamın ısısı 10 dakika içinde 10 milyar santigrat dereceye kadar düşüyor. Bu arada çekirdeksel(nükleer)
    güçlerin etkisi ile nötronu olmayan ve tek bir protondan oluşan ilk Hidrojen(H)çekirdeği meydana geliyor.
    İki proton ve iki nötron birleşerek ilk Helyum (He) çekirdeğini oluşturuyorlar.

Büyük Patlama'yı takip eden bu ilk dakikalardan sonra nükleer güçlerin faaliyeti sona eriyor. Artık ortam
    soğumuştur. Evren; %75 Hidrojen ,%25 Helyum çekirdeği ile serbestçe dolaşan elektronlardan ve bazı
    atom altı parçacıklardan (foton, vb) oluşmaktadır. Bundan sonra 300.000 yıl boyunca hiçbir faaliyet olma-
    yacaktır.

Evren'deki faaliyete ara verilmişken; sürecin bundan sonraki bölümünü daha kolay kavrayabilmemiz için
    "Bohr Atom Modeli" ve "Kuvantum Mekaniği" ile ilgili bilgilerimizi tazeleyelim:
    Bilindiği gibi her atom çekirdekte nötronlar ve protonlarla yörüngede elektronlardan meydana gelir.
    Atomun kütlesi çekirdeğinde toplanmıştır. Elektronların kütlesi ihmal edilecek kadar küçüktür.

Danimarkalı fizikçi Nels Bohr tarafından önerilen atom modeline göre çekirdeğin etrafında, üzerinde elek-
    tronların hareket ettiği enerji alanları(yörüngemsi)vardır. Atomlar bu belirli enerji düzeylerinde barındır-
    dıkları elektronlar yüzünden kararlı ya da kararsız yapılar oluşturabiliyorlar.

Elektronların, bu düzeylere denk gelen alanların hangi noktasında bulunabileceği hakkındaki olasılıklar
    ise Kuvantum Mekaniği sayesinde hesaplanıyor. Elektronların çekirdek çevresinde hareket ettiği enerji
    alanlarına ‘orbital’ adı veriliyor. Baş kuvantum sayısı (n) temel enerji düzeylerini temsil ederken (2n kare)
    ise orbital sayısını veriyor.

Orbitaller ‘s,p,d,f’ sembolleriyle gösteriliyorlar. Her orbital en fazla iki elektron taşıyabiliyor.

n:1 ise;sadece s orbitali
    n:2 ise;s ve p orbitalleri
    n:3 ise;s,p ve d orbitalleri
    n:4 ise;s,p,d ve f orbitalleri vardır anlamına geliyor.

s orbitali;iki elektron taşıyabilen birinci enerji düzeyindeki orbitaldir.
    p orbitali;ikinci ve daha üst temel enerji düzeylerinde bulunuyor.Üç orbitalinde altı elektron taşıyabiliyor.
    d orbitali;üçüncü ve daha üst temel enerji düzeylerinde bulunur.Beş orbitali vardır,on elektron taşıyabilir.
    f orbitali;Dördüncü ve daha üst temel enerji düzeylerinde yer alır,Yedi orbitalinde azami on dört elektron
    taşıyabilir.

Buraya kadar olan kısmı özetlersek:
    n:1. enerji düzeyinde s orbitali iki elektron;
    n:2. enerji düzeyinde s ve p orbitalleri toplam sekiz elektron;
    n:3. enerji düzeyinde s,p ve d orbitalleri toplam on sekiz elektron;
    n:4. enerji düzeyinde s,p,d ve f orbitalleri toplam otuz iki elektron taşıyabilirler.
    Enerji düzeyleri böyle yükselerek gidiyor...

Devam edecek...

05.03.2015

Şaman TÜRKSOY

Ynt: BÜYÜK PATLAMA (BİG BANG)

Çok ilgi çekici konular ama idrakı baya zor
    Seat Ibiza 2014 1.4 Style Beyaz
    Seat Ibiza 2013 1.2 TSI DSG Style Kırmızı
    VW Passat 2015 1.6 TDI DSG Comfortline Harvard Mavi Sunroof Led Ön Farlar

Yorum

Elinize sağlık bu arada Necmettin abi
      Seat Ibiza 2014 1.4 Style Beyaz
      Seat Ibiza 2013 1.2 TSI DSG Style Kırmızı
      VW Passat 2015 1.6 TDI DSG Comfortline Harvard Mavi Sunroof Led Ön Farlar

Yorum

Bazı konular var ki bizim gibi sıradan insanların algılayamayacağı, yorum yapamayacağı düzeydedir. Sadece bilim adamlarının düşünce sistemine, algı kapasitesine hitap eder, bu konuda bence onlardan biri, ben bunu 100 kere de okusam kafamda canlandıramam muhtemelen.
        ahlaksızla birlikte yaşayacağına YİĞİTLE ÖLÜME GİT

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Hasan
          Elinize sağlık bu arada Necmettin abi
          Teşekküre mahal yok, paylaşıyorum; çoğalsın diye

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kingdragon
            Bazı konular var ki bizim gibi sıradan insanların algılayamayacağı, yorum yapamayacağı düzeydedir.
            Sadece bilim adamlarının düşünce sistemine, algı kapasitesine hitap eder, bu konuda bence onlardan biri,
            ben bunu 100 kere de okusam kafamda canlandıramam muhtemelen.
            Kendinize haksızlık etmeyin

Yorum

abi beni yanlış anlama ama ben okuldayken matematigi cok severdim. taki x ve y girene kadar. ondan sonra matematik benim için tam bir eziyete dönüştü. liseyi zar zor bitirdim. okuma hevesi bırakmadı o x ile y .
              sen şimdi x ve y nin akrabalarını katarak gerekli birşeyler anlatıyorsun ama ben anlamıyorum.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: mustafagez
                abi beni yanlış anlama ama ben okuldayken matematigi cok severdim. taki x ve y girene kadar.
                ondan sonra matematik benim için tam bir eziyete dönüştü. liseyi zar zor bitirdim. okuma
                hevesi bırakmadı o x ile y . sen şimdi x ve y nin akrabalarını katarak gerekli bir şeyler
                anlatıyorsun ama ben anlamıyorum.
                Matematik dersini oyuna dönüştürmek lazım, o zaman ne kadar zevkli olduğu meydana çıkar.
                Kimya, Fizik ve Geometri de aynıdır, özellikle 'parçacık fiziği' ile 'İnorganik Kimya' hep ilgimi
                çekmiştir, hala da çekiyor

Yorum

İşleniyor...
                X