Merhaba Arkadaşlar
Biraz evvel , sigara içmek için aşağıya indiğimde tesadüfen gözüme
ilişen bir hadiseyi paylaşmak istedim. Sabiha Gökçen Havaalanı bize
yakın. Peş peşe üzerimizden geçen iki jet, arkalarında beyaz şeritler
oluşturarak uçuyorlardı. Bu olayı daha önce de görmüş, sebebini aşağı-yukarı
tahmin ettiğim için hiç araştırmamıştım. Bu defa öyle yapmadım, Google Amca'ya
sordum
Merak edenler için de aşağıda paylaşıyorum
"...Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir. Uçaklar yaklaşık
olarak 25 - 30.000 feet'de yol alırlar. Bu seviyedeki sıcaklıklar; mevsimlere göre değişmekle beraber
-50 °C civarındadır. Uçak yüzeyi ve egzost gazı çevreye göre daha sıcaktır. Genel olarak sıcak bir
yüzeyin, soğuk bir ortamdan geçmesiyle arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Başka bir ifadeyle
uçaklardan çıkan sıcak egzost gazı, çevresindeki düşük buhar basınçlı ve daha soğuk havayla karış-
tığında arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Basit olarak bu durum soğuk bir havada cama doğru
nefes vermeye benzer..."
kaynak: mgm.gov.tr
Kuyruk izine dikkatlice belirli bir süre bakıldığında, kısa sürede ortadan kalktığı veya yatay olarak dağıldığı gözlenir.
Biraz evvel , sigara içmek için aşağıya indiğimde tesadüfen gözüme
ilişen bir hadiseyi paylaşmak istedim. Sabiha Gökçen Havaalanı bize
yakın. Peş peşe üzerimizden geçen iki jet, arkalarında beyaz şeritler
oluşturarak uçuyorlardı. Bu olayı daha önce de görmüş, sebebini aşağı-yukarı
tahmin ettiğim için hiç araştırmamıştım. Bu defa öyle yapmadım, Google Amca'ya
sordum
Merak edenler için de aşağıda paylaşıyorum
"...Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir. Uçaklar yaklaşık
olarak 25 - 30.000 feet'de yol alırlar. Bu seviyedeki sıcaklıklar; mevsimlere göre değişmekle beraber
-50 °C civarındadır. Uçak yüzeyi ve egzost gazı çevreye göre daha sıcaktır. Genel olarak sıcak bir
yüzeyin, soğuk bir ortamdan geçmesiyle arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Başka bir ifadeyle
uçaklardan çıkan sıcak egzost gazı, çevresindeki düşük buhar basınçlı ve daha soğuk havayla karış-
tığında arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Basit olarak bu durum soğuk bir havada cama doğru
nefes vermeye benzer..."
kaynak: mgm.gov.tr
Kuyruk izine dikkatlice belirli bir süre bakıldığında, kısa sürede ortadan kalktığı veya yatay olarak dağıldığı gözlenir.
Yorum