Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Acemi şoförden usta sürücülere soru var :)

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

Ynt: Acemi şoförden usta sürücülere soru var

Bugün ulaşım gazetesinde çıkan haber

Debriyaj fren mi, fren debriyaj mı?
    Temsa Yetkili Servisi Brey Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şahin, günümüzde otomobil ehliyeti alacak adaylara, sürücü kurslarında öğretilen bir yanlışa vurgu yaptı.

Şahin, müfredatta yer alan manuel araçlarda, “ani duruşlarda önce debriyaj, sonra fren” uygulamasına dikkat çekerek, bu yanlış bir an önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Mustafa Şahin, kursiyerlere öğretilen bu yanlış bilginin “önce fren sonra debriyaj” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, bu yanlışın trafik kazalarına göz göre göre davetiye çıkardığını belirterek, “Örneğin sürücünün 90 kilometre hızda ani duruş yapması gereken yerde önce debriyaja basması demek ivmelenmeyi arttırarak fren mesafesini uzatmaktadır. Ancak önce frene basarak ardından debriyajla aracı boşa almak hem fren mesafesini kısaltır, hem de ani durma eylemini çabuklaştırır” dedi.
    2010 1.6T Cosmo

Yorum

Benim uyguladığım yöntem motor devri rolantiye inene kadar sadece fren sonrasında debriyaj+fren. Yanlışlıkla aynı anda ikisine birden bastığımda bunun yanlış olduğunu sağ bacağımın ağrımasından anlıyorum.

Insignia Cosmo 1.6 SIDI MT Su Mavisi + Sprint Booster + LED Aydınlatma + OPC Pedal Seti ve Sinyal Çerçevesi + Çift Çıkış Egzoz + Spoiler + BMC Kutu İçi Hava Filtresi + ATE PowerDisc

Yorum

Tabi ki önce debriyaj sonra fren kullanımı ani durmalar için yanlış, sonuçta saliselerin önemi var. ama normal yavaşlamalarda/durmalarda önce debriyaj sonra frenin sakıncası yok.
        ahlaksızla birlikte yaşayacağına YİĞİTLE ÖLÜME GİT

Yorum

Ben sanırım 2000'de ehliyet aldım. Bize önce debriyaj sonra fren diye öğretilmedi, bunu da ilk defa duydum şimdi sizden. Bize öğretilen debriyaj ve frene aynı anda basılmasıydı. Hatta "tepki süresi" ile ilgili tartışmalar vardı. Ama kimsenin önce debriyaj sonra fren dediğini hatırlamıyorum. Müfredatta değişiklik olmuş demek ki. Gerçi ben araba sürmeyi kursta öğrenmedim, sağ olsun babam çok küçük yaşlarda öğretmişti 6-7 yaşında falandım babamın kucağına oturur sürerdim ama o da bana aynı anda basmayı daha doğrusu en kısa sürede yani bir an evvel basmayı öğretti. Önce frene basılmasının manuel araçlarda sıkıntı yaratabileceğini düşünüyorum. Zira motorun stop etmesine bile sebep olabilir ve bu durumda zaten hiç bir şey çalışmaz, ölüm neredeyse garantidir. Motoru stop ettirmemek için debriyaja basmak gerekir. Çünkü eski araçlarda ABS yoktu ve tekerler kilitlenirdi bu da motoru stop etme noktasına taşırdı. Şimdi de aslında çok farklı olacağını sanmıyorum.

Ben ce en doğrusu önce sonra sırası yapmayıp ikisine de aynı anda ve en kısa zamanda basmak. Motor freniyle falan uğraşmayı da açıkçası saçma buluyorum. Hala var mı bilmiyorum ama bizim zamanımızda "fren patladı" diye bir şey vardı. Frenler tutmazsa aracı nasıl durduracağınız öğretilirdi. Bunları öğretsiznler bence...
          2009 - Cosmo - 2.0 CDTI 160 HP - Flexride - Sunroof - Piyano Lake - Infinity Ses - Spor Deri Koltuklar - BlackVue Cams - DVD 800 - Lite Body Kit - OPC Pedallar ve Sinyal Çerçeveleri - Ayna Altı Işıklandırması - 245-40-19 Lastikler Yazlık: Michelin PSS ve PS3 + Kışlık: Kumho KW27 ve Pirelli Sottozero

Yorum

İşleniyor...
          X