Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Balık Sezonu Başladı I

Collapse
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

  • Balık Sezonu Başladı I

    Kış mevsimi kapıda, deniz suları soğumakta ve balıkçı tezgahları şenlenmekte.
    Gelin sizi Karadeniz'e götüreyim, başta hamsi olmak üzere Karadeniz menşeli
    balıklarımızı tanıyalım, ister misiniz? O halde buyrun,bugün hamsi ile başlayalım


    HAMSİ

    Karadeniz'den yakalanan hamsi (Engraulis encrasicolus), ülkemizde avlanan su ürünleri miktarının
    büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Karadeniz hamsisinin boyu 18 cm ile 20 cm arasında değişir.

    Karadeniz hamsisi geçirdiği birinci kıştansonra bir yaşında cinsel olgunluğa ulaşır.Mayıs-Eylül
    ayları arasında 10 veya daha çok batında yumurtlama gerçekleşir. Bir yaşındaki genç balıklar
    ilk kez yumurtlama sezonunun sonuna doğru yumurta bırakırlar. Bireysel ortalama yumurta
    verimi 42,000 adet olarak belirlenmiştir. Hamsinin ana yumurtlama alanının kuzey ve kuzeybatı-
    daki sahanlık bölgesi olduğu söylenmektedir Buna karşın bazı bilim adamları yaptıkları çalışma-
    larda önemli miktardaki hamsi stoğunun Türkiye kıyılarında üreme gerçekleştirdiğini bildirmektedir.

    Hamsinin ömrü ortalama 2-3 yıldır. Yumurtlama 17-18°C’deki kıyıya yakın sığ sularda 5-10
    metre derinlikler arasında gerçekleşir. Yumurtalar elips şeklinde olup pelajiktir. Su sıcaklığına
    bağlı olarak değişmekle birlikte 24 saatte larvalar yumurtadan çıkar. Daha çok 5-30 metre
    derinlik arasında dağılım gösteren larvalar planktonlarla beslenir. Genellikle (mayıs ayında)
    erken bırakılan (batınlardan) yumurtalardan çıkan larvalarda yüksek ölüm oranları görülmektedir.
    Bu durum larvaların dikey göçleri esnasında soğuk suyla karşılaşmalarından kaynaklanmaktadır.
    En yüksek yaşam payı (kalım payı) haziran sonu temmuz başında bırakılan yumurtalarda
    görülmektedir.

    Karadeniz hamsisi kuzey-güney yönünde kışlama, beslenme ve üreme göçü yapar.Güney yönünde
    kışlamak ve kuzey yönünde de beslenme ve üreme göçünün hızı günde 10-20 mil olur. Sürüler,
    genellikle Anadolu, Kafkasya ve Kırım sahillerinin ılık alanlarında kışlarlar ve sık sürüler oluştu-
    rurlar. Sürü yoğunluğu,gündüz oluşan sık sürülerde 500-800 birey/m³ birey, seyrek sürülerde
    200-400 birey/m³ iken bu, geceleri 20-60 birey/m³’e kadar iner. Hamsi gece gündüz arasında
    dikey göç yaparlar.

    Hamsi nisanda Türkiye kıyılarındaki kışlama alanından kuzeydeki beslenme ve üreme alanına
    göçe başlar. Nisan ortasından ekime kadar tüm denize yayılmış olan hamsi özellikle Karadeniz’in
    kuzey kesiminde bulunur. Sıcak ve iklimsel değişimlere bağlı olarak genellikle kasımda güney
    göçü başlar. Güneye göçün başlama zamanları yıldan yıla önemli farklılıklar gösterir.

    Hamsi, planktonla beslenen bir balıktır.Beslendiği organizmaları, Calanus cinsi Copepoda
    (Kürek ayaklılar), Cirripedia (Dolaşık ayaklılar) ve Mollusca (Yumuşakçalar) larvaları oluşturur
    Hamsi sürü oluşturan bir balık türüdür. Genellikle gırgır tekneleri ile sürünün etrafı çevrilmek
    suretiyle avlandığı gibi, nadir olarak tek ya da çift tekneyle çekilen orta su trolü ile de avlanabil-
    mektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte teknelere monte edilen su altı radarları ile
    hamsi sürülerinin yerleri ve sürünün büyüklüğü tespit edilerek belirlenen miktardaki hamsi avlan
    maktadır.

  • #2
    Ynt: Balık Sezonu Başladı I

    Balıktan hiç anlamam ama hamsi için 18-20 cm?? çok büyük değil mi, yanlışlık olmasın
    ahlaksızla birlikte yaşayacağına YİĞİTLE ÖLÜME GİT

    Yorum


    • #3
      Ynt: Balık Sezonu Başladı I

      Güzel bilgi Şaman bey Görselde benden olsun

      (2009) 1.6 Turbo Cosmo Spor Tourer >>> (2012) 1.4 Turbo Edition Elegance Yeni Stil Sunroof >>> (2015) 1.4 Turbo Edition Elegance Sunroof Orginal LPG power

      Yorum


      • #4
        Ynt: Balık Sezonu Başladı I

        Ben de çok anlamam ama bazı abilerimiz işi abarttılar
        Bodrum uluslararası balık avı yarışından

        Yorum


        • #5
          Ynt: Balık Sezonu Başladı I

          Balık iyidir, bu mevsimlerde tüketebileceğimiz en sağlıklı ve faydalı besinlerin başında yer alır...

          Yorum


          • #6
            Ynt: Balık Sezonu Başladı I

            Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
            Balık iyidir, bu mevsimlerde tüketebileceğimiz en sağlıklı ve faydalı besinlerin başında yer alır...
            Hasan sen balık konusunda uzmansın sen en çok hangi balığı öneriyorsun



            2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

            Yorum


            • #7
              Ynt: Balık Sezonu Başladı I

              Orjinal yazı sahibi: Funkyair
              Ben de çok anlamam ama bazı abilerimiz işi abarttılar
              Bodrum uluslararası balık avı yarışından

              Bu bir Mavi Orkinos; soyu tehdit altında olan bu balığımızın 500 kg, hatta 1 ton olanları var

              Yorum


              • #8
                Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                Orjinal yazı sahibi: kingdragon
                Balıktan hiç anlamam ama hamsi için 18-20 cm?? çok büyük değil mi, yanlışlık olmasın
                Aslında bir bakıma haklısınız; hamsinin olağan boyuna ulaşması için
                üç yaşına gelmiş olması lazım, ancak 'radar' icat oldu, mertlik bozuldu.
                Karadeniz'de radar kullanılarak o kadar aşırı avcılık yapılıyor ki hayvan
                normal boyuna ulaşamadan soluğu 'balık unu' fabrikasında alıyor.
                Bir dönem, üç yıl arka arkaya Karadeniz'de hamsi avlanamayınca,
                Karadenizli balıkçılar 'hamsinin kökünü kuruttuk' diye feryat ettiler;
                sanki yapan kendileri değilmiş gibi

                Bu arada kaynak belirtmeyi unuttuğumu fark ettim. Bilginin kaynağı Trabzon SÜAE
                (Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü) emek sömürüsü yapmış gibi olmayalım

                Yorum


                • #9
                  Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                  Orjinal yazı sahibi: FacomX
                  Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
                  Balık iyidir, bu mevsimlerde tüketebileceğimiz en sağlıklı ve faydalı besinlerin başında yer alır...
                  Hasan sen balık konusunda uzmansın sen en çok hangi balığı öneriyorsun
                  Fatih abi eyvallah, canın balık çekti galiba balığı mevsime göre tercih ederim, balık tazeyken ve zamanında lezzetlidir, mesela bu ayda ençok çinekop, sarıkanat ve lüfer tercih ederim, üçüde aynı balık aslında, çünkü bunları ocaktan sonra bulmak zordur, yine bu zamanlarda hamsi lezzetlidir, yılbaşından sonra yine mevsim balıkları olarak uskumru, palamut, levrek, istavrit, şubatta kefal tercih edilebilir, ama iyi bir kalkan yemek için kesinlikle nisan aynı beklemek gerekir...

                  Yorum


                  • #10
                    Ynt: Balık Sezonu Başladı I


                    Ocak
                    Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit ise pazarlarda kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.
                    Şubat
                    Şubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar. Gürnüşbalığı ve kefal lezzetle yenir.
                    Mart
                    Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir. Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir.
                    Nisan
                    Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Bu nedenle diğer aylara göre daha ucuzdurlar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür.
                    Mayıs
                    Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından her Gün pazarlarda bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir.
                    Haziran
                    Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur; ama pahalıdırlar.
                    Temmuz
                    Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir.
                    Ağustos
                    Çingene palarnutu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.
                    Eylül
                    Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.
                    Ekim
                    Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru turfanda olarak kendini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit gibi balıkları ucuz almak mümkündür.
                    Kasım
                    Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve'lezzetii olan balıklar kasım ayında da vardır.
                    Aralık
                    Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler. Hamsi lezzetlidir. Tekir bol bulunur.
                    )

                    Yorum


                    • #11
                      Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                      O zaman Nisanı bekliyelim Kalkan için Tavadamı Izgaramı hangisini tercih edeceğiz



                      2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

                      Yorum


                      • #12
                        Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                        Orjinal yazı sahibi: FacomX
                        O zaman Nisanı bekliyelim Kalkan için Tavadamı Izgaramı hangisini tercih edeceğiz
                        Abi zamanı gelsinde ben sana yedircem söz kalkan tavada iyidir...

                        Yorum


                        • #13
                          Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                          Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
                          Orjinal yazı sahibi: FacomX
                          O zaman Nisanı bekliyelim Kalkan için Tavadamı Izgaramı hangisini tercih edeceğiz
                          Abi zamanı gelsinde ben sana yedircem söz kalkan tavada iyidir...
                          Nerde yedireceksin unkapanındamı floryadamı



                          2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

                          Yorum


                          • #14
                            Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                            Orjinal yazı sahibi: FacomX
                            Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
                            Orjinal yazı sahibi: FacomX
                            O zaman Nisanı bekliyelim Kalkan için Tavadamı Izgaramı hangisini tercih edeceğiz
                            Abi zamanı gelsinde ben sana yedircem söz kalkan tavada iyidir...
                            Nerde yedireceksin unkapanındamı floryadamı
                            Kumkapıda yedirebilirim, halin yanında, senin tercih ettiğin bi yer varmı?

                            Yorum


                            • #15
                              Ynt: Balık Sezonu Başladı I

                              Orjinal yazı sahibi: FacomX
                              O zaman Nisanı bekliyelim Kalkan için Tavadamı Izgaramı hangisini tercih edeceğiz
                              Nisanı beklemeden yada Kahramana gidilir İstanbul'da Kalkanın eksperi ...
                              https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

                              ''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X