Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Galat-ı Meşhurlarımız

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• Galat-ı Meşhurlarımız

“Galat-ı meşhur, lugat-ı fasih hükmündedir.” şeklinde , Osmanlıca bir deyim var.
    Özellikle genç neslin anlamakta zorluk çekeceklerini düşündüğüm için birkaç satır
    açıklama yapayım:
    Galat-ı meşhur ; dilde yaygın olarak yanlış kullanıldığı halde; yanlışlığı önemsen-
    meden kullanılmaya devam edilen söz,deyim ya da terim anlamına gelmektedir.Yaygın yanlış.
    Deyimin devamındaki “lugat-ı fasih” ise “doğru söz” demektir. Deyim bu hali ile “dilde yaygın
    olarak yapılan bu yanlışları düzeltmek yerine, doğru kabul etmek gerekir” ana fikrini savunmaktadır.

Türk Dili’ne sevdalı; onun gelişip serpilmesi, bir sanat edebiyat, bilim dili haline gelmesi
    İçin elinden geleni yapan biri olarak bu “ hatalı kabul” ü asla benimsemedim. Çünkü;dilin
    gelişmesi, onun doğru kullanılması ile mümkündür. Aksi halde; bir matematik işlemi gibi
    şaşmaz mantığı, bu mantıktan doğma değişmez kuralları olan güzel dilimiz, bir kaos orta
    mında, keyfilik, anarşi ve yozlaşmaya terk edilmiş olunur.
    Türk Ulusu’nun en değerli ortak paydalarından biri olan “Ses Bayrağı” mızı yüksekte
    tutmak, Türk Ulusu’nu yüksekte tutmakla aynı anlama gelmektedir.

İşte bu temel düşünceden yola çıkarak, dilimizin doğru kullanılmasına yeterli özeni gös-
    termeyen arkadaşlarımın yazılarına eleştiriler yapıyorum. Yapmaya da devam edeceğim.
    Bu konuda bana hiç kimse darılmasın, gücenmesin…

Şimdi “galat-ı meşhur” deyimlerimizin bir kısmına birlikte göz atalım mı?

Türk geleneksel anlayışı içerisinde çok önemli bir yer tutan “Kutlu” varlıklarımız
    "başımızın tacı" sevgili annelerimizin, bizler için katlandıkları fedakarlıkları,emekleri,
    sevgileri takdir etmek için kullandığımız bir deyim var.

"Ana gibi yar olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz."

Büyük bir saygı ve sevgi içerdiği peşin hükmü ile hiç irdelenmeden kullandığımız bu deyimin
    orijinali "Ane gibi yar olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz." şeklindedir ve bizim anlatmak istediği-
    mizden bambaşka bir şey anlatmaktadır.Şöyle ki: Ane, Bağdat yakınlarındaki derin bir uçurumun
    adıdır. Bu bilgi, deyimde anlatılan şeyin ne olduğunu da açıkça ortaya koyar.

Ben; sevgili anneme minnet tezahürü olarak bu deyim yerine "Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar"
    deyimini kullanırım...
    Türkçemizde bunun gibi yaygın biçimde yanlış kullanılan başka deyimler de var.
    Hemen aklıma gelen birkaçını daha paylaşmak isterim.

İnce eleyip sık dokumak:
    Sık dokumak açıktır, anlarız, ama ince elemek ne demektir?
    Dikkat edilirse elemek eylemi ile dokumak eylemi arasında bir anlam bağlantısı da yoktur.
    Deyimin doğrusu "İnce eğirip sık dokumak" şeklindedir.

Su küçüğün,söz büyüğün:
    Su ile söz arasında anlam bağı yoktur.
    Atasözünün doğru biçimi "Sus küçüğün,söz büyüğün." şeklindedir.

Ateş olsa cürümü kadar yer yakar:
    Cürüm Arapça bir söz olup “suç,kabahat” anlamlarına gelir.
    Deyim içinde geçen aslında “cirim” sözüdür. Arapça “hacim, kaplanılan alan vs” gibi anlamlara gelir.
    Deyimin doğru biçimiteş olsa cirmi (hacmi,büyüklüğü) kadar yer yakar!

“İkileme” türünden bir örnek: Kelli felli
    Bu ikilemenin orijinal hali “Kerli ferli” dir.
    Arapça “ker” kuvvet, kudret anlamlarına gelir. Yine Arapça “fer” ise güç,erk, iktidar vb
    anlamlarına kullanılan bir söz.
    Bu Arapça deyimi hiç kullanmamak daha doğru. Onun yerine “güçlü kuvvetli” desek kıyamet mi kopar?

Bir örnek de “zarf” türünden: “eninde sonunda.”
    Burada “en” sözü ile “son” sözü arasında anlam bağı yok. Zarfın doğru kullanımı "önünde sonunda" olmalıdır.

Kuşkusuz örnekler bu kadar değildir. Arkadaşlarımız bildiklerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Doğru kullanılan bir TÜRKÇE ile yanlış anlatmalara son verilecek güzel günlere…

Sağlıcakla kalınız...
    20.11.2012
    Şaman TÜRKSOY

Ynt: Galat-ı Meşhurlarımız

Teşekkürler

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Ağabey yazdıklarını iş yaparken okumaya çalışıyorum olmuyor.Anlamıyorum.Kendime ödev vereceğim.İllaki faydalı bir şeylerdir ki bu kadar uzun yazmışsın.
      https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Bilgilendirme için teşekkürler Şaman hocam
        Bir zamanlar 34 KTN 03 (Biz kırmızı başlıklı kızın hikayesinde bile kurttan yanayız)

Kasabadaki en iyi silahşör olunca,herkes sizinle boy ölçüşmek ister cool cool

F10 Msport

Yorum

Orjinal yazı sahibi: FacomX
          Teşekkürler
          Estağfirullah, görevimiz ihihi

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kdristnbl
            Bilgilendirme için teşekkürler Şaman hocam
            Birşey değil Kadir kardeş

Yorum

Orjinal yazı sahibi: canbaz
              Ağabey yazdıklarını iş yaparken okumaya çalışıyorum olmuyor.Anlamıyorum.
              Kendime ödev vereceğim.İllaki faydalı bir şeylerdir ki bu kadar uzun yazmışsın.
              Değerli Tolga Bey.
              Genel olarak yanlış kullanılan ve bu haliyle dilimize yerleşen atasözü ve deyimleri bulup
              düzeltmek, doğrularının öğrenilmesini sağlamak çok önemli diye düşünüyorum.
              Ancak; bence daha da önemlisi aşağıya aldığım cümlenin içeriğidir.
              “…Türk Ulusu’nun en değerli ortak paydalarından biri olan “Ses Bayrağı” mızı yüksekte
              tutmak, Türk Ulusu’nu yüksekte tutmakla aynı anlama gelmektedir...”

Bu söylem bazılarımıza fazla ‘hamasi’ gelebilir; ama bence içinde devlet politikası olarak
              tayin edilip uygulanması gereken çok önemli bir tespit gizli.
              Gaspıralı İsmail’in ‘Dilde,fikirde,işde birlik’ sloganını anımsadım. Dünyada Türkçenin değişik
              lehçelerini ve ağızlarını konuşan üç yüz elli milyon cıvarında Türk soylu topluluk var.
              Bu toplulukların örneğin Türkiye Türkçesi-İstanbul Ağzı ile konuştuklarını bir düşünsenize!
              Ne muhteşem bir şey olurdu. Dil birliği bizi belki önce fikir, sonra işbirliğine götürürdü.
              Daha sonrasında bir Türk Ortak Pazarı ya da Türk Siyasi Birliği kurulabilirdi. Dışarıda parlak bir güneş,
              ılık bir hava var. Galiba beni çarptı, ne olmayacak hayaller kuruyorum, değil mi?

Yorum

hocam ellerin dert görmesin. ne kadar çok şeyi yanlış biliyormuşuz meğer...

Yorum

Değerli Şaman ağabey,

Yazını dikkatli bir şekilde okudum.'' Galat-ı meşhur,lugatı fasih hükmündedir '' sözünün anlamını anladım sanıyorum.Yazındaki ana fikir ; Devletlerin devlet olabilmesi için dil önemlidir.Dilimize sahip çıkmalıyız.Dilimize sahip çıkarken de öz Türkçe kullanmalıyız.Deyimleri, kelimeleri yanlış kullanırsak,anlamları değişir.Geçmişi,tarihi olan Türk ulusunun diline sahip çıkması durumunda,aynı dili konuşan toplumları bir araya getirmek çok daha kolay ve kalıcı olur.Bunun içinde kelimeleri değiştirmeden kullanmalıyız.
                  Umarım doğru anlamışımdır.

saygı ve sevgilerimle.
                  https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Şaman TÜRKSOY
                    Orjinal yazı sahibi: FacomX
                    Teşekkürler
                    Estağfirullah, görevimiz ihihi
                    Şaman Bey. Görev bilimciniz bir harika. ihihi
                    MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

Yorum

Galat- Meşhurlara bir yeni eklendi, paylaşayım dedim.
                      Araba konusunda aldatılıp damdan düşmüş gibi olduğumda , değerli
                      arkadaşlarım beni teselli etmek için üzüntümü paylaşarak
                      'her şeyde bir hayır vardır' dediler. Bu sözün aslı 'Her şerde (kötülükte) bir hayır vardır'
                      biçiminde olup Bakara Suresi 216 nolu ayetinin yorumu olarak söylenmiştir.

"...Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin
                      için bir şerdir.ALLAH (c.c.) bilir de siz bilmezsiniz.”

Yorum

Necmettin ağbi güzel paşlaşımların ve
                        bilgilendirmelerin için teşekkür ederim.
                        Güzel ve faydalı bilgiler. clapclap
                        [center]
                        İnsignia 1.4 Edition Elegance Yeni Stil Paket 2012 OPC Body Kit (Kara Şahin)

BİR ZAMANLAR

Yorum

Bir zamanlar 34 KTN 03 (Biz kırmızı başlıklı kızın hikayesinde bile kurttan yanayız)

Kasabadaki en iyi silahşör olunca,herkes sizinle boy ölçüşmek ister cool cool

F10 Msport

Yorum

Orjinal yazı sahibi: YK34
                            Necmettin ağbi güzel paşlaşımların ve
                            bilgilendirmelerin için teşekkür ederim.
                            Güzel ve faydalı bilgiler. clapclap
                            Rica ederim Yılmaz Bey, yararlı olabildiysem ne mutlu bana

Yorum

İşleniyor...
                            X