Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ÖTV Muafiyeti ile Araç Alımı Hakkında Yardım

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• ÖTV Muafiyeti ile Araç Alımı Hakkında Yardım

Merhabalar,

bir yakınımızın %90 engelli sağlık raporu var ve bu rapor ile araç almayı düşünüyoruz.

Düşündüğümüz araç; Yeni Nissan X-Trail 1.6 DCI Platinum Premium Pack 19'' Manuel.
    Aracın tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı 125.900 TL.

ÖTV muafiyeti ile bu araç net olarak bize ne kadara mal olur acaba? Fiyat hesaplanırken kesin olarak nasıl işlem yapılır?

Şimdi internette hesaplama siteleri falan mevcut. ayrıca yıllar öncesinden itibaren çeşitli sitelerde çeşitli konular ve yorumlar mevcut. Herkes farklı bir hesap yöntemi iddia ediyor. Hep farklı farklı sonuçlar okudum kafam çok karıştı işin içinden çıkamadım. Kimi yorumlarda hesaplama yapılan sitelerdeki sonuçlar hatalı, kimi yorumlarda doğru.. Kimi bayiler de nasılsa ÖTV indirimi ile aracı indirimle aldıkları için bazı üstü kapalı oyunlarla aracı yine de olduğundan fazla miktara satıyorlarmış diye yorumlar vs vs.. Zaten pek bilgim yok bir de bu yorumları vs okuyunca iyice kafam karıştı.
    Bu hesaplama nasıl yapılıyor ve bu araç bize net olarak ne kadara mal olur?

Bayiye gitmedim henüz önce aracın bu şekilde alım fiyatının nasıl hesaplandığı konusunda bilgi edinmek istedim. Çünkü bayilerde farklı hesaplar çıkartıp fazla fiyat verdikleri gibi durumlar okudum internetteki yorumlarda. Böyle bir durumu yaşamamak için bilgi edinmek istedim çünkü daha önce hiç bu şekilde araç almadık, bu konuda hiiçbir bilgim yok sizlere danışmak bilgi almak istedim.

Lütfen bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.. Şimdiden ilginiz için teşekkür ediyorum..

INSIGNIA Cosmo 2010 1.6 Turbo + DVD800 Navi.

Ynt: ÖTV Muafiyeti ile Araç Alımı Hakkında Yardım

ÖTV motorlu taşıtın silindir hacmine ve G.T.İ.P göre değişen bir vergidir, en kolay yol
    satın almayı düşündüğünüz araç için bayiden -taşıt kredisi kullanacağınızı söyleyerek-
    bir 'proforma fatura' almaktır; proformada ötv oranının ve miktarının ne olduğu belli olur.

Yorum

Bu tarz alımlarda ÖTV muafiyeti uygulanıyor.KDV %18 ,ÖTV de araç cinsine göre değişiklik gösteriyor.Bu araçlarda %45 olarak biliyorum.Öncelikle fiyatı KDV siz hale getirirsiniz.125900/1,18=106.694,92 TL .Bu noktadan sonra muaf olunan %45 lik ÖTV yi düşersiniz.
      106.694,92/1,45=73.582,70TL .Bu tutar KDV ve ÖTV siz tutarınız.KDV den muaf olmadığınız için bu tutara KDV yi tekrar eklersiniz. 73.582,70*1,18=86.827,59 TL ödemeniz gereken tutar olarak karşınıza çıkar.
      2014 BMW 5.20I M +comfort+premium            
      2011 otomatik opel astra  1.4 cosmo sunroof
      2013 Chevrolet Captiva LTZ

Yorum

ÖTV Muafiyeti SUV'larda da geçerlimi ?

[shadow=red,left][glow=grey,2,500]SPORT[/glow][/shadow]

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Onur
          ÖTV Muafiyeti SUV'larda da geçerlimi ?
          Hayır.
          Örneğin Opel Mokka ötv muafiyetinden yararlanır, ama
          Chevrolet Captiva veya Antara indirim alamaz. Arkadaşımızın
          almak istediği araç SUV sınıfı ise ötv muafiyeti olmaz

Yorum

Bende öyle biliyordumda o yüzden sordum, X-Trail her türlü SUV Sınıfıdır

Yorum

Bir arkadaşımız ix35 aldı.
              2014 BMW 5.20I M +comfort+premium            
              2011 otomatik opel astra  1.4 cosmo sunroof
              2013 Chevrolet Captiva LTZ

Yorum

Acaba 4x2 ve 4x4 olarak bir ayrımmı var ?

Yorum

Merhabalar, öncelikle ilginiz ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim..

Bu araç benim bildiğim de SUV sınıfı.. Qashqai kompakt SUV ama X-Trail yıllardır SUV sınıfı ve özelliği bir araç olarak biliniyor..

Ama şöyle bir durum var, bu araç 1.6 motora sahip başka motor seçeneği de yok şu an için zaten ve hem 4x4 hem 4x2 seçenekleri var.. Gerek 1.6 motor gerek 4x2 olması bu şekilde araç alımı için gerekli olabilir mi acaba? şimdi benim de kafam karıştı, açıkçası biraz moralim de bozuldu.. Çünkü çok istediğim ve beğendiğim bir araç Yeni X-Trail..

Bayi ile daha önce Yeni Qashqai 1.6 dizel test gününde araç hakkında görüşmüştüm ama henüz Yeni X-Trail ile ilgili gidip görüşmedim..

Honda Yeni CR-V nin de SUV olduğunu biliyorum ben mesela, ama Honda 1.6 dizel CR-V sormuştum geçen gün bayide, o araç için sıkıntı yok. Engelli indirimi (ÖTV muafiyeti) ile alınabiliyor Yeni CR-V.. :/

Hatta bazı otomobil test videolarında ve internetteki sürüş izlenimlerinde vs bu yeni X-Trail ve Honda CR-V yi SUV olarak ve karşılaştırma / kıyaslama olarak kullanıyorlar..

Honda da sıkıntı olmuyorsa Nissan da da bu konuda sorun olmayacağını düşünüyorum ben ...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: always33
                    Bu tarz alımlarda ÖTV muafiyeti uygulanıyor.KDV %18 ,ÖTV de araç cinsine göre değişiklik gösteriyor.Bu araçlarda %45 olarak biliyorum.Öncelikle fiyatı KDV siz hale getirirsiniz.125900/1,18=106.694,92 TL .Bu noktadan sonra muaf olunan %45 lik ÖTV yi düşersiniz.
                    106.694,92/1,45=73.582,70TL .Bu tutar KDV ve ÖTV siz tutarınız.KDV den muaf olmadığınız için bu tutara KDV yi tekrar eklersiniz. 73.582,70*1,18=86.827,59 TL ödemeniz gereken tutar olarak karşınıza çıkar.
                    Bazı internet sitelerinde forumlarda vs yapılan hesaplamalar için, sizin de bu hesaplama yönteminiz için yanlış olunduğu iddiasında bulunanlar var abi kafam çok karışık açıkçası bu konuda :/

Kimi engelli vatandaşlarımız araç alırken, bayilerin nasılsa ÖTV den muhaflar bunlar diye farklı hesaplar yaparak araçları yine de pahalıya sattıklarını belirtmişler ve bu tür oyunlara kesinlikle gelmeyin diye uyarıda bulunmuşlardı..

Bayiler araçları şu şekilde satış fiyatı belirliyorlarmış, aracın net fiyatı (fabrika fiyatı) + ÖTV + KDV şeklinde.. Şimdi eğer kalkıp 1.45 e bölersek biz anahtar teslim fiyatının içerisindeki ÖTV nin de KDV sini ödemiş oluyoruz ve bu şekilde hesap hem yanlış hem de yüksek olmuş oluyor.. Bayi de işine geldiği için sesini çıkarmıyor.. Zaten bayi karı bu fiyatın içerisinde. Bir de bu küçük oyunla milletten ekstra birkaç bin lira daha almış oluyorlar nasılsa indirimli alıyor diye müşteriye birşey belirtmiyorlar.. Yani dürüst davranmıyorlar.

Ama birçok araç alan insanın belirttiği bir husus var, o da aracın anahtar teslim fiyatından yüzde olarak ÖTV ve KDV nin düşüş hesap yönteminin yanlış yapıldığı.. Yani 1.45 veya 1.18 e bölmek doğru bir yöntem değil diye iddia edenler de var..

Hal böyleyken benim ve benim gibi bu şekilde araç alacakların da kafası çok karışıyor.. Bayi dürüst davranmaz ve ortada kesin bir biçimde bir hesaplama yöntemi yokken bu insanlar nasıl araç alıyor veya bayiler nasıl araç satıyor onu da anlayabilmiş değilim.

Ortada bir kanun var ise, düşülecek miktar ve muafiyet belli ise aynen bu şekilde somut ve net bir hesap yönteminin de olması gerektir illaki diye düşünüyorum, öyle kafadan hemen kalkıpta 1.45 e bölüyoruz fiyatı ÖTV yi çıkartıyoruz fiyatımız budur diye bu hesaplama şekli ile olmaz.. Böyle hesap olmaz.. Buna çok itiraz ve şikayet var zaten forumlarda.. Ama her bayinin farklı bir tutumu yöntemi varmış bunu anladım okuduklarımdan şu ana kadar..

O yüzden direk bayiye gidip fiyat hakkında bilgi almak istemedim önce sorup soruşturup araştırıp bilgi alıp o şekilde anlaşmaya gitmek istedim ki kimsenin kimsede hakkı kalmasın. Sonradan uğraşmak istemem bu durumlar yüzünden kimseyle..

Karışık durumlar..

Yorum

Tek sart 1.6 hacim ve daha assagisi olmasidir. Suv la ilgisi yok yani. Size verecekleri son fiyat uzerinden %45 dusun geriye kalan odeyecrginiz tutardir. Uzerine alacaginiz sahis 3. Dereceye kadar yaninuz olmasi lazim
                      F30 Sport+

Yorum

SUV la ilgisi ben de yok biliyorum. Önemli olan motor hacmi. 1.6lt ve aşağısındaki araçlar için ÖTV indirimi olabiliyor

Yorum

ötv oranları aşağıdaki gibidir.

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler 37
                          Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler 60
                          Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler 84

Ayrıca ötv den muafiyet sadece aşağıdaki maddeler için geçerlidir.Sakatlık oranı %90 ve fazlası olanlar ve 1600 cc ye kadar motor hacimli araç satın aldıklarında ÖTV muafiyeti vardır.

MADDE 7.- Bu Kanuna ekli;
                          1. (I) sayılı listede yer alan malların;
                          a) Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatının ihtiyacı için bu kuruluşlara veya bunların gerek göstermeleri üzerine ve işlemlerin bu kuruluşlar adına yapılması koşuluyla akaryakıt ikmalini yapanlara teslimi,
                          b) 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümlerine göre petrol arama ve istihsal faaliyetlerinde kullanılmak üzere bu faaliyetleri yapanlara teslimi,
                          c) 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin tabii afetler, bulaşıcı hastalıklar ve benzeri olağanüstü durumlarda genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 16/A maddesi uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin bu bentte sayılanlara bedelsiz teslimi, (11.04.2013 tarihli, 28615 sayılı R.G. 6455 s.k. ile değişik)
                          2. (31.07.2004 tarihli, 25539 sayılı R.G.ile yayımlanan 5228 s.k.ile değişik)
                          (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
                          a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
                          b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, (19.02.2014 tarihli, 28918 sayılı R.G. 6518 s.k. ile eklenmiştir)
                          c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
                          d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından, (19.02.2014 tarihli, 28918 sayılı R.G. 6518 s.k. ile değişik)
                          Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,
                          3. (03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı R.G. 5904 s.k.ile değişik) a) (II) sayılı listede yer alan mallardan; uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı,
                          b) (II) sayılı listede yer alan malların, Başbakanlık merkez teşkilatı tarafından ilk iktisabı,
                          c) (II) sayılı listedeki 8701.20, 87.04, 87.05 ve 87.09 G.T.İ.P. numaralarında yer alan malların, münhasıran petrol arama faaliyetinde kullanılmak üzere ilk iktisabı, (11.06.2013 tarihli R.G. ile yayımlanan 6491 s.k. ile eklenmiştir)
                          4. (IV) sayılı listedeki 9302.00 ve 93.03 tarife pozisyonunda yer alan malların Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne teslimi veya bunlar tarafından ithali,
                          5. (IV) sayılı listede yer alan malların genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi veya bunlar tarafından bedelsiz olarak ithali,
                          6. Kanuna ekli listelerdeki mallardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5) numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç], geçici ithalat ve hariçte işleme rejimleri ile geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali (Bu Kanunun 5 inci maddesinde düzenlenen ihracat istisnası ile 8 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında düzenlenen ihraç kaydıyla teslimlerde verginin tecil ve terkin edilmesi uygulamasından yararlanılarak ihraç edilen, ancak 4458 sayılı Gümrük Kanunun 168, 169 ve 170 inci maddelerinde belirtildiği şekilde geri gelen eşyanın ithalat istisnasından faydalanabilmesi için, bu eşya ile ilgili olarak ihracat istisnasından veya tecil-terkin uygulamasından faydalanılan miktarın gümrük idaresine ödenmesi veya bu miktar kadar teminat gösterilmesi şarttır.),
                          7. 4458 sayılı Gümrük Kanununun transit, gümrük antrepo, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme rejimlerine tabi tutulanlar ile serbest bölgeler ve geçici depolama yerleri hükümlerinin uygulandığı mallar, (ÖTV Seri No 1 Tebliğin 16.1 Md.nde atıf vardır)
                          Vergiden müstesnadır.
                          https://www.youtube.com/watch?v=Jem11GNnbzg

''Fidan dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önceydi.Sonraki en iyi zaman ise şimdi'' İhtiyar Balıkçı

Yorum

Evet Tolga hocam son sözü Söyledi clapclap

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

İlginiz ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. O zaman bu aracı almamız için bir sıkıntı yok , gerek 1.6 motor olması gerekse raporun % 90 olması bu araç alımı için ÖTV muafiyeti sağlıyor.

Şu an belirsizliğini koruyan ve net olmayan tek şey aracın fiyatının kesin olarak nasıl hesaplandığı... :/

Yorum

İşleniyor...
                              X