Duyuru

Collapse
No announcement yet.

NARDUGAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• NARDUGAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

NARDUGAN BAYRAMI
    Yıllardır 'gavur adeti' diye bildiğimiz yeni yıl eğlenceleri ve çam ağacı süsleme geleneği, kadim Türklerin Ortalık Asya'da gelenek haline getirmiş olduğu 'doğan güneş' bayramının ta kendisidir. Muazzez İlmiye Çığ'ın konu ile ilgili yazısını (2007) okuyup öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Yine sonradan öğrendim ki bu bayramımıza Başkurtlar da bizim gibi 'Nardugan', Çuvaşlar ise 'Nartavan' diyorlar.

*NARDUGAN BAYRAMI

"...Hristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel Bayramı, eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır. Türklerin,tek tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir AKÇAM ağacı bulunuyor. Buna 'Hayat Ağacı' diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.
    Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle AKÇAM ağacı altında kutluyorlar. Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor. Bayramın adı: NARDUGAN

(nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan Güneş.

Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar.Duaları Tanrıya ulaşsın diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına renkli bezler bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan.
    Bu bayram için evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.

AKÇAM Ağacı yalnız Ortalık Asya'da yetişiyormuş. Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. Bu yüzden olayın Türklerden Hristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor. İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok.Doğum, güneşin yeniden doğuşu.."

*Muazzez İlmiye ÇIĞ

İNSİGNİA TEAM Ailesi’nin Nardugan Bayramı Kutlu olsun
    Hepinize sağlıklı

Ynt: NARDUGAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

bana hergün bayram seninkide kutlu olsun Şaman bey
    2015 Honda  CRV  1.6 160 hp Akıllı 4x4 9 ileri zf şanzıman .. vs vs  (görmemişin... :P )

Görelim Mevlam neyler .. Neylerse güzel eyler
    [center]

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Sufy
      bana hergün bayram seninkide kutlu olsun Şaman bey

geçmişten günümüze adı değişen bir çok şey var Şaman abi.. O zaman ne diyelim herkesin Nardugan'ı kutlu olsun..

1.4 T EDİTİON ELEGANCE + AFL+18 jant +NAVİ+sprintbooster+ses sistemi+opc sinyal çerçeveleri+turn push+kaliperler app +full led aydınlatma... vs..

Yorum

NOEL BABA DEĞİL, AYAZ ATA Türk Oğlu Türk

Ayaz Ata, Türk,Altay ve Orta Asya mitolojilerinde, özellikle Kazak ve Kırgız Türkleri’nde ve Türkmenlerde Soğuk Hanı olarak tanımlanmaktadır. Mitolojilere göre kışın soğukta ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım eden bir evliyadır.

Kaynak: Gazi Üniversitesi Türk Sanatı Topluluğu

İnsigniateam Ailesi'nin Nardugan Bayramı Kutlu Olsun

Yorum

Yeni sene tüm insanlığa barış ve huzur
          Herkese sağlık ve mutluluk getirsin
          Nardugan bayramı kutlu olsun

Yorum

Hayırlı,uğurlu olsun...
            2009 1.6 T 180 hp Edition Elegance,Sprintbooster,BMC kutuiçi spor filtre,KitMTM Keihin Enjektör,1.8 MB Genius Max regülatör...

Yorum

Nardugan bayramımız kutlu olsun... iyi seneler teeeamm..

1.4 T EDİTİON ELEGANCE + AFL+18 jant +NAVİ+sprintbooster+ses sistemi+opc sinyal çerçeveleri+turn push+kaliperler app +full led aydınlatma... vs..

Yorum

Kutlu olsun çam süsleme bayramımız ...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: sirius
                  Bu inanç tüm Ortalık Asya'da halen yaşayan, yaşatılan bir inançtır.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Şaman TÜRKSOY
                    Neden saygısızlık ediyorsunuz? Bu inanç tüm Ortalık Asya'da
                    halen yaşayan, yaşatılan bir inançtır. Bir Türk genci olarak bilmiyor
                    olmaktan utanacağınıza, sözüm ona 'alay' ediyorsunuz öyle mi?

Edeple gelen lütuf bulur, edepsizlik eden hak ettiğini bulur!
                    Şaman abi Mehmet ogretmenimiz sizin sandiginiz gibi bisey yazmamis ki. Ha eger cam susleme bayramiNIZ deseydi hakli olabilirdiniz fakat ben bi art niyet oldugunu dusunmuyorum acikcasi...
                    F30 Sport+

Yorum

Şaman abi Mehmet hoca Türkçe ögretmeni.. saygısızlık yapmak için yazdığını düşünmüyorum.. Sizi tanımıyor... espri niyetiyle yazılmış fakat yanlış anlaşılmış sanırım..

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Gökhan_55
                        Orjinal yazı sahibi: Şaman TÜRKSOY
                        Neden saygısızlık ediyorsunuz? Bu inanç tüm Ortalık Asya'da
                        halen yaşayan, yaşatılan bir inançtır. Bir Türk genci olarak bilmiyor
                        olmaktan utanacağınıza, sözüm ona 'alay' ediyorsunuz öyle mi?

Edeple gelen lütuf bulur, edepsizlik eden hak ettiğini bulur!
                        Şaman abi Mehmet ogretmenimiz sizin sandiginiz gibi bisey yazmamis ki. Ha eger cam susleme bayramiNIZ deseydi hakli olabilirdiniz fakat ben bi art niyet oldugunu dusunmuyorum acikcasi...
                        Orjinal yazı sahibi: insgna44
                        Şaman abi Mehmet hoca Türkçe ögretmeni.. saygısızlık yapmak için yazdığını düşünmüyorum.. Sizi tanımıyor... espri niyetiyle yazılmış fakat yanlış anlaşılmış sanırım..
                        Her ikinizi de sever, sayarım. Siz öyle diyorsanız, öyle olsun.

Yorum

Şaşırdım! Nardugan Bayramı'nı ilk defa sizden duyduğumu düşündünüz sanırım.Hakkımda herhangi bir yargıya varabilmeniz için ya da bu şekilde hakaret eden bir yorum yapabilmeniz için beni tanıyor olmanız gerekirdi.Halbuki beni yazdığım cümleden anladığınız kadar tanıyorsunuz ve yanlış anlamışsınız.Ben değerlerimize saygısızlık yapmam bana saygısızlık yaptın Türk genci olarak nasıl alay edersin diyen bir abimize de acizane durumu anlatırım.Anlayıp anlamamak sizin tasarrufunuzda.Anladıysanız yorumunuzu düzeltin lütfen anlamadıysanız babam yaşındaki birine saygı duyarım o kadar.Nardugan Bayramı'mız (Çam Süsleme Şöleni'miz) kutlu olsun hayırlı seneler herkese...

Yorum

Murat Hocam, Gökhan Bey sağolun inanın yorumumu beş altı kez okudum öyle bir anlam çıkar mı diye ama çıkaramadım hatta birkaç arkadaşıma danıştım bu cümle den dalga geçilme anlamı çıkar mı diye yine olumsuz oldu sonuç.Teşekkürler tekrar...

Yorum

Ne demek canim... burda hepimiz abi kardesiz bazen yanlis anlamalar olabilir yazisma ortaminin aziziligi diyelim buna
                              F30 Sport+

Yorum

İşleniyor...
                              X