Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İNSİGNİA nıza ne sıklıkta yakıt alıyorsunuz?

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

Ynt: İNSİGNİA nıza ne sıklıkta yakıt alıyorsunuz?

Ben aracımı aldığım günden beri Taner hocamın dediğini uyguluyorum hep 95 alıyorum bu işin ilmini okuyana güvenmeyi tercih ederim .
    hatta taner hocam bunun anlatıldığı bir vikipedia adresini paylaşmıştı orda yazan ifadeleri burayada hatırlatma babında koymak istedim

Vikipedia dan alıntıdır.
    ----------------------------------
    Oktan sayısı, teknik anlamıyla, benzinin vuruntu kalitesinin değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür. Bir yakıtın oktan sayısı, yanma kalitesinin ve özellikle de zor koşullara dayanma yeteneğinin ölçüsüdür. Araç performansının düşmesinden ve motorun hasar görmesinden kaçınmak için benzinin motora uygun bir oktan kalitesine sahip olması gerekmektedir. Motorlarda kullanılacak benzin, motorun yapısına ve teknolojisine göre seçilir.
    Oktan sayısı ölçümleri iki şekilde yapılır.
    Araştırma Oktan Sayısı {ing. RON-Research Octane Number): Bu değer, motorun yüke binmediği ve düşük devirlerde çalıştığı durumdaki vuruntu ölçümüdür.
    Motor Oktan Sayısı (ing MON-Motor Octane Number): Motor zorlandığında, yük altında olduğu andaki vuruntu ölçümüdür.
    Birçok ülkede benzinlerin vuruntu özelliği sayısı, yani gerçek oktan sayısı, yukarıdaki iki değerin toplanarak ikiye bölünmesiyle elde edilir.[1]
    Benzinli motorlarda sıkıştırma zamanında silindir içerisindeki yakıt + hava karışımının sıcaklığı sıkıştırmadan dolayı artar. Bu sıcaklık artışından dolayı, karışımın zamanından (buji ateşlenmeden) önce tutuşması vuruntuya neden olur. Vuruntu motorun performansını düşüren ve de ömrünü azaltan bir durumdur.
    Vuruntunun olmaması için benzinin daha zor tutuşması sağlanmalıdır. Benzinin "oktan sayısı" ne kadar fazla ise o benzin o kadar zor tutuşur. Bu yüzden yüksek oktanlı benzin vuruntuya karşı daha dirençlidir.
    Aynı zamanda benzinin zor tutuşması (yani oktan sayısının gereğinden fazla olması) da istenmeyen bir durumdur. Çünkü bujinin ateşlendiği anda benzinin tutuşması istenir. Oktan sayısı ne kadar fazla ise benzinin gerektiği anda tutuşması o kadar zor ya da geç olur. Bu da motorun performansını düşüren bir durumdur.
    Örneğin araçların kitaplarında şöyle bir şey yazar "minimum 95 oktanlı, kurşunsuz benzin kullanılmalıdır". Bu, o aracın 95 oktanlı benzin ile vuruntusuz çalışmaya başladığını ifade eder. O arabada 98 oktanlı benzin de kullanabilirsiniz ama motorun performansı 95 oktana göre daha düşük olacaktır.
    Piyasada "ne kadar yüksek oktanlı benzin kullanılırsa motorun peformansı o kadar artar" gibi yanlış bir düşünce var. Sayının artması insanlarda psikolojik olarak performansın da artacağı düşüncesini uyandırıyor. Aksine düşük oktanlı benzin daha performanslıdır ama vuruntuya neden olduğu için motorun performansı düşmektedir.
    Sonuç itibariyle, araçların kitabında minimum 95 oktanlı benzin kullanın yazıyorsa 95 oktanlı benzin kullanılmalı. Bundan daha düşüğü ya da fazlası yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü motorun performansını düşürmektedir.

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Teşekkür ediyorum.Forum paylaşım yeri.Faydalı olduysa ne mutlu bana.
      Orjinal yazı sahibi: FacomX

Ben aracımı aldığım günden beri Taner hocamın dediğini uyguluyorum hep 95 alıyorum bu işin ilmini okuyana güvenmeyi tercih ederim .
      hatta taner hocam bunun anlatıldığı bir vikipedia adresini paylaşmıştı orda yazan ifadeleri burayada hatırlatma babında koymak istedim

İLK AŞKIM 2009 Opel Insignia EDITION ELEGANCE 1.6
      17'' Michelin Primacy HP Safir Siyah(Satıldı) / SEAT LEON 1.4 125 HP TSİ STYLE+COPA  KIRMIZI
      35GB5825  A Rh+

Yorum

Performansta düşme olmaz aksine artar çünkü gaza daha rahat basarsınız ihihi Tüketime gelince Dh forumda ki bir arkadaşın dediği şu
        ''BUGUN AMASYADAN TOSYAYA GITTIM GELDIM 320 KM 98 İ GECMEDIM GIDERKEN DE GELIRKENDE AYNI YERDEN YAKITI FULLEMEK SARTIYLA 54 00 TL LİK GAZ YAKTI ARAC bılgınıze''

Orjinal yazı sahibi: İNSİGNİACI
        abiler insignia ya tüp taktırsak performansında ve yakıtında ne kadar bir düşme olur

17'' Michelin Primacy HP Safir Siyah(Satıldı) / SEAT LEON 1.4 125 HP TSİ STYLE+COPA  KIRMIZI
        35GB5825  A Rh+

Yorum

bende bu yakıt konusunda cok öğrenmek istiyorum ne yazıkkı yetersiz bilgim var bu konuda cok zevki gercekten bekliyorum yazılarınızı...

Yorum

Dh forumda bu konu ile ilgili birkaç yazı yazmıştım.Bakarsan bulabilirsin
            Orjinal yazı sahibi: mertk
            bende bu yakıt konusunda cok öğrenmek istiyorum ne yazıkkı yetersiz bilgim var bu konuda cok zevki gercekten bekliyorum yazılarınızı...

35GB5825  A Rh+

Yorum

DH ye liseden beri girmiyorum cok karısık forum geliyor bana nedense

Yorum

O zaman sen 95 ten şaşma

35GB5825  A Rh+

Yorum

remap ten sonra 97 almak zorunda kalcam yazılım yaptırıyorumda aracıma verim alabilmek için

Yorum

Orjinal yazı sahibi: mertk
                    remap ten sonra 97 almak zorunda kalcam yazılım yaptırıyorumda aracıma verim alabilmek için
                    Remap nerede yapılıyor?
                    2015 Honda  CRV  1.6 160 hp Akıllı 4x4 9 ileri zf şanzıman .. vs vs  (görmemişin... :P )

Görelim Mevlam neyler .. Neylerse güzel eyler
                    [center]

Yorum

PM den bilgi veriyorum

Yorum

taner bey merhaba amasyadan tosyaya gıden arkads benım
                        2011 insignia 2,0 CDTI cosmo OPC

Yorum

ABİLER ARABAYA TÜP TAKTIRACAGIZ ama DEGERİNDE BİR DÜSME OLURMU ?

Yorum

olur yani Arslan bey servislerde tavsiye etmiyor pek . ama cok kullanıyorsanız olusabilcek herhengi bir sorunları kaldırabilcekseniz taktırabilirsiniz. baya bi konu mevcuttur buarada arama yapabiliyorsanız okuyabilirsiniz yada ben pm den yardımcı olabilirim size .

Yorum

tesekkur ederım bılgı ıcın yanı sehır ıcınde kulladıgım ıcın arabayı sordum taktırmam heralde yındede tesekkur ederım

Yorum

gerek yok yani böle cok güzel arabalarımız sorunsuz sorunuz geziyoruz . Allah hicbirimize kaza bela vermesin

Yorum

İşleniyor...
                                X