Opel Vectra B'lerde birkaç çeşit teyp mevcut
CAR 400, CDR 500 ve CCR 600 benim bildiklerim.
CAR 400 - Radyo-Kaset çalar
CDR 500 - Radyo-CD çalar
CCR 600 - Radyo-Kaset-CD Changer
Zamanında bu kadar çeşit yapmışlar ama en basit AUX bağlantısını atlamışlar, onu da ben tamamladım ihihi
Aux'un kattığı özellikler
- mp3 player veya telefondan müzik dinleme
- Kulaklığın mikrofonu ve aracın hoparlörlerini kullanarak telefon görüşmesi yapabilme (araç kiti gibi)
- Telefon ile internet radyo imkanı
- Teybin önceki tüm özellikleri halen çalışmaya devam ediyor
Gereken malzemeler
- Aux jakı (dişi)
- Ara kablo (iki ucu erkek-erkek kulaklık jakı)
- Bir miktar kablo
mp3 player bağlamak için bu kadarı yeterli. ama ben telefon bağlamak istediğim için, telefonumda Nokia olduğu için biraz daha zahmete girdim.
- 2,5mm jaklı yan sanayi kulaklık
- Nokia AD-54 Kulaklık aparatı (telefonu kullanmadan müzik çaları kontrol edebilme ve telefon cevaplama imkanı sağlıyor)
Maliyet
Aux jakı - milyoncularda satılan 1 liralık radyodan söktüm
2.el Nokia AD-54 - 10 TL
Yan sanayi kulaklık - 7,5 TL
1 tane kulaklık jakı (erkek) - 0,50 TL
Ara kablo - kullanmadığım bir kulaklıktan faydalandım
Aşağıdaki fotoğrafta fazladan malzemelerde mevcut, lazım olursa diye almıştım
Yapıma başlıyoruz
Öncelikle AD-54 aparatı 3,5mm jak kullanıyor, bunu telefona uygun 2,5mm jaka çevirmek için yan sanayi kulaklığın kablosunu AD-54'e aktardım
Artık AD-54'ü E71'de kullanabiliyorum.
Sırada teybi sökmek var
Fotoğraftaki 4 vidayı söktükten sonra o deliklerden teyp sökme aparatını sokup radyoyu çekmek gerekiyor.
Bende o aparat olmadığı için 4 tane tornavidayla sökmeyi denedim ama kullanışsız oldu işe yaramadı ihihi
Bu yüzden tersten sökmeyi denedim, ön paneli tamamen söküp tırnakları arkadan çıkardım. Türk aklı ihihi
Teybi çıkardıktan sonra alt kapağı söküyoruz ve bağlantıyı yapacağımız TEA0675 entegresi karşımızda
Ben ön konsol içinde ve radyodan çıkan kablolarla uğraşmak istemediğim için Aux jakını teyp üstüne yerleştirmek istedim
Bunun için teyp panelinde uygun bir boşluk var.
Gerekli ölçüleri alıp paneli deliyoruz ve jak orjinaliymiş gibi yerine oturuyor
(yanlışlıkla CODE yazısı üzerine ufak bir çizik attım ihihi )
Sıra entegrenin bağlantısında.
Aşağıdaki resimde 1-R, 24-L, 16-Şase uçlarından kablo alıyoruz
Ben kulaklıktan artan tek kabloyu kullandım.
Jakı yerine sabitlemek kaldı. 1mm kalınlığında plastik levhadan parçalar kesip üstüste yapıştırdım.
Bir kenarından da delik açıp teyp panelindeki board'un vida deliğine geçirdim.
Board'u yerine vidalayınca jakı arkadan desteklediği için yerine tam oturdu
ve teyp hazır
Ses kalitesi çok iyi, ayrıca telefonun EQ ayarlarından da faydalanarak daha temiz ses alma imkanı da oldu.
Müzik dinlerken telefon çaldığında müzik otomatik kapanıp telefona geçiyor.
Telefon görüşmelerinde ses net ama eğer sesi fazla açarsam mikrofon karşı tarafa kendi sesini tekrar dinletiyor Insignia'daki gibi kaliteli görüşme sağlayamıyor.
Sistemin çalışma yapısını da kısaca anlatırsam;
kasetçaların dilini tornavidayla içeri ittim, bu yüzden kaset sesi veremiyor ama aux girişinden aldığı sesi hoparlörlere veriyor.
yani teyp kaset çaldığını sanarken aslında mp3 çalıyor ihihi
Kullanım Videosu
http://www.youtube.com/watch?v=tXxXqRtIMx4
(fotoğraf makinası videoları 3er dakikalık çekiyormuş, tam cd'ye geçerken kesince bende devamı için uğraşmadım)
CAR 400, CDR 500 ve CCR 600 benim bildiklerim.
CAR 400 - Radyo-Kaset çalar
CDR 500 - Radyo-CD çalar
CCR 600 - Radyo-Kaset-CD Changer
Zamanında bu kadar çeşit yapmışlar ama en basit AUX bağlantısını atlamışlar, onu da ben tamamladım ihihi
Aux'un kattığı özellikler
- mp3 player veya telefondan müzik dinleme
- Kulaklığın mikrofonu ve aracın hoparlörlerini kullanarak telefon görüşmesi yapabilme (araç kiti gibi)
- Telefon ile internet radyo imkanı
- Teybin önceki tüm özellikleri halen çalışmaya devam ediyor
Gereken malzemeler
- Aux jakı (dişi)
- Ara kablo (iki ucu erkek-erkek kulaklık jakı)
- Bir miktar kablo
mp3 player bağlamak için bu kadarı yeterli. ama ben telefon bağlamak istediğim için, telefonumda Nokia olduğu için biraz daha zahmete girdim.
- 2,5mm jaklı yan sanayi kulaklık
- Nokia AD-54 Kulaklık aparatı (telefonu kullanmadan müzik çaları kontrol edebilme ve telefon cevaplama imkanı sağlıyor)
Maliyet
Aux jakı - milyoncularda satılan 1 liralık radyodan söktüm
2.el Nokia AD-54 - 10 TL
Yan sanayi kulaklık - 7,5 TL
1 tane kulaklık jakı (erkek) - 0,50 TL
Ara kablo - kullanmadığım bir kulaklıktan faydalandım
Aşağıdaki fotoğrafta fazladan malzemelerde mevcut, lazım olursa diye almıştım
Yapıma başlıyoruz
Öncelikle AD-54 aparatı 3,5mm jak kullanıyor, bunu telefona uygun 2,5mm jaka çevirmek için yan sanayi kulaklığın kablosunu AD-54'e aktardım
Artık AD-54'ü E71'de kullanabiliyorum.
Sırada teybi sökmek var
Fotoğraftaki 4 vidayı söktükten sonra o deliklerden teyp sökme aparatını sokup radyoyu çekmek gerekiyor.
Bende o aparat olmadığı için 4 tane tornavidayla sökmeyi denedim ama kullanışsız oldu işe yaramadı ihihi
Bu yüzden tersten sökmeyi denedim, ön paneli tamamen söküp tırnakları arkadan çıkardım. Türk aklı ihihi
Teybi çıkardıktan sonra alt kapağı söküyoruz ve bağlantıyı yapacağımız TEA0675 entegresi karşımızda
Ben ön konsol içinde ve radyodan çıkan kablolarla uğraşmak istemediğim için Aux jakını teyp üstüne yerleştirmek istedim
Bunun için teyp panelinde uygun bir boşluk var.
Gerekli ölçüleri alıp paneli deliyoruz ve jak orjinaliymiş gibi yerine oturuyor
(yanlışlıkla CODE yazısı üzerine ufak bir çizik attım ihihi )
Sıra entegrenin bağlantısında.
Aşağıdaki resimde 1-R, 24-L, 16-Şase uçlarından kablo alıyoruz
Ben kulaklıktan artan tek kabloyu kullandım.
Jakı yerine sabitlemek kaldı. 1mm kalınlığında plastik levhadan parçalar kesip üstüste yapıştırdım.
Bir kenarından da delik açıp teyp panelindeki board'un vida deliğine geçirdim.
Board'u yerine vidalayınca jakı arkadan desteklediği için yerine tam oturdu
ve teyp hazır
Ses kalitesi çok iyi, ayrıca telefonun EQ ayarlarından da faydalanarak daha temiz ses alma imkanı da oldu.
Müzik dinlerken telefon çaldığında müzik otomatik kapanıp telefona geçiyor.
Telefon görüşmelerinde ses net ama eğer sesi fazla açarsam mikrofon karşı tarafa kendi sesini tekrar dinletiyor Insignia'daki gibi kaliteli görüşme sağlayamıyor.
Sistemin çalışma yapısını da kısaca anlatırsam;
kasetçaların dilini tornavidayla içeri ittim, bu yüzden kaset sesi veremiyor ama aux girişinden aldığı sesi hoparlörlere veriyor.
yani teyp kaset çaldığını sanarken aslında mp3 çalıyor ihihi
Kullanım Videosu
http://www.youtube.com/watch?v=tXxXqRtIMx4
(fotoğraf makinası videoları 3er dakikalık çekiyormuş, tam cd'ye geçerken kesince bende devamı için uğraşmadım)
Yorum