Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kadran doğru hızı göstermiyor mu?

Collapse
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

• Kadran doğru hızı göstermiyor mu?

Arkadaşlar,

Sizlerden de ricam aşağıdaki sıkıntı ne olabilir fikir vermeniz

http://www.youtube.com/watch?v=QcAxo...layer_embedded

Astra J vites oranları:

1.vites : 3,818
    2.vites : 2,053
    3.vites : 1,302
    4.vites : 0,959
    5.vites : 0,744
    6.vites : 0,614
    Son dişli : 4,18

Formul ve astra J için verilen vites oranları değerleri ile 5. vitesteki hızı hesaplarsak:

Videoda 5. viteste 5400 dev/dk'da hız 226km/sa gözükmekte.

Formul ve vites oranları ile 5. vitesteki hızı hesaplarsak:

(((5400 devir / 0.744 (5.vites)) / 4.18 (Son dişli)) * 60 dk * 2032 mm (215/50/17 lastiğin çevresi)) / 1000000 = 211.7 km/sa

Arada yaklaşık %6.7'lik bir sapma var.

Farklı bir saniyeden hesap yaparsak:

5. vites 5000 dev/da hız 212km/sa

(((5000 devir / 0.744 (5.vites)) / 4.18 (Son dişli)) * 60 dk * 2032 mm (215/50/17 lastiğin çevresi)) / 1000000 = 196 km/sa

Burada sapma %8.16 kadar.

Yine 4.vites 6500 devirde de

6500 / 0,959 / 4.18 * 2032 * 60 / 100000 = 197 km/s hız yapıyor olması gerekir.

Videoda ise söz konusu vites ve devirde 212 km/s görünüyor.

Fakat dikkatimi çeken birşey var:

226-211= 15km/sa
    212-196=16km/sa
    212-197=15km/sa

3 denemede de fark 15km/sa olarak çıkıyor.

Ne dersiniz?

Ynt: Kadran doğru hızı göstermiyor mu?

Hüsnü kardeşim, sapmanın genelde herkes tarafından bilinen ortalama %5-10'luk gösterge hızı/gerçek hız sapması ile ilgisi olmadığını da ekleyelim, yorumda bulunacak arkadaşların kafası karışmasın.

Daha önce de dediğim gibi, araç hızı için temel veri olarak aks devir sensörü kullanılıyor. Sensörden gelen devir sayısı, lastik ölçüsünden hesaplanan lastiğin bir turluk dönme mesafesi yani çevresi ile çarpılarak hız bulunuyor ve göstergeye yansıtılıyor. Yani lastiğe aşırı hava bassan da indirsen de, çok daha büyük ya da küçük çaplı jant+lastik taksan da, gerçek hızın değişmesine rağmen, (beyindeki lastik ebadı ayarını değiştirmediğin sürece) gösterge hızı değişmez, çünkü aks devir sensöründen gelen veri değişmeyecektir.

Ben yine yorumumu tekrarlayayım, ya şanzıman oranlarında bilmediğimiz bir değişiklik, ya da beyindeki lastik ölçüsünde bir yanlışlık var.

Son bir olasılık olarak da gösterge kalibrasyonunda bir problem olabileceği aklıma geliyor.
    Başka araçlardan alınacak örnek verilerle karşılaştırma yapılarak bir fikir elde edilebilir.

Yorum

Serdar'a ilave olarak ozellikle Alman Markalar guvenlik icin
      Psikolojik baski amaci ile hata oranini yuksek tutarlar
      100 ile giderken 110 gostermesi gibi
      VW grubunda 260 lik kadanin ortasinda 100 yazip geri kalan skalanin siklastirilmasi gibi

Sizin aracin gostergesi kendi icinde uyumlu
      Bizim insigniada mesela 4. Viteste 4000 devirde 124 kmh yaparken
      7000 devirde 217 yapacakken 200 anca geciyoruz
      Sizi. Sanziman oranlarinin uzunluguna ayrica hastayim belirtmeden gecemem
      Keyfini cikartin

Yorum

Hüsnü hocam Mühendis olunca böyle matematik hesaplarına takılırsın şaka bir yana teoride hesapladığın şekilde olması lazım tabi bu hızları yakalayabilmesi için uygun yol,rüzgar direnci ve araçtaki yük miktarının laboratuvar ortamında olması lazım bunlardan birinde farklılık var ise sonuçlar matematikteki gibi çıkmaz.

Orjinal yazı sahibi: Funkyair
        ....
        ........
        Keyfini cikartin
        Hakan hocam sen 4 viteste gidemiyorsun bende 4 viteste 211-213 görüyorum %98

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Orjinal yazı sahibi: FacomX
          Hüsnü hocam Mühendis olunca böyle matematik hesaplarına takılırsın şaka bir yana teoride hesapladığın şekilde olması lazım tabi bu hızları yakalayabilmesi için uygun yol,rüzgar direnci ve araçtaki yük miktarının laboratuvar ortamında olması lazım bunlardan birinde farklılık var ise sonuçlar matematikteki gibi çıkmaz.

Orjinal yazı sahibi: Funkyair
          ....
          ........
          Keyfini cikartin
          Hakan hocam sen 4 viteste gidemiyorsun bende 4 viteste 211-213 görüyorum %98
          Fatih Hocam gidemedigim asikar
          Beraber asilalim bir kez de

Kaldiki senden ricam 4. Viteste 4000 ve 7000 devirde gkstergede kac okuyorsu
          Musait bir zamanda bakar misin ?
          Bal kaldi mi bal

Yorum

Hüsnü, muhtemelen biliyorsundur, test modu-servis modu falan diye adlandırılan gizli bir bilgi ekranı var. Config tuşuna basıp menüye giriyorsun, sonra tekrar Config'e basıp 8 saniye kadar basılı tutuyorsun ve bahsettiğim mod açılıyor. Sonra da Info tuşu ile ekranlar arasında ilerleyebiliyorsun. Orada da bir dijital hız göstergesi olması lazım, kadrandaki analog/dijital göstergelerle tutup tutmadığına bir bakabilir misin ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Serdar99
              Hüsnü, muhtemelen biliyorsundur, test modu-servis modu falan diye adlandırılan gizli bir bilgi ekranı var. Config tuşuna basıp menüye giriyorsun, sonra tekrar Config'e basıp 8 saniye kadar basılı tutuyorsun ve bahsettiğim mod açılıyor. Sonra da Info tuşu ile ekranlar arasında ilerleyebiliyorsun. Orada da bir dijital hız göstergesi olması lazım, kadrandaki analog/dijital göstergelerle tutup tutmadığına bir bakabilir misin ?
              Serdar hocam o hız göstergesi navigasyon var ise GPS in hızını gösteriyor

2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

Yorum

Aslında güvenlik ve yasal korunma gibi sebeplerle üretici tarafından bilinçli olarak ayarlanmış bir sapma olmadığı sürece yol, rüzgar direnci ve yük gibi dış etkenlerden bağımsız olarak matematiğe uygun sonuç vermesi lazım Fatih

Neden diye sorarsan, aracın hız göstergesi veriyi aks devir sensöründen alıyor. Yani araç olumlu dış etkenler sayesinde ne kadar hızlı gidebiliyorsa aks da o kadar hızlı dönebiliyor, ya da olumsuz etkenler dolayısı ile ne kadar yavaşlamak zorunda kalıyorsa aks devri de o kadar azalıyor. Başka türlüsü mümkün değil, çünkü motor-krank-şanzıman-aks birbirine fiziki olarak bağlı ve bir tarafın daha kuvvetli bir dış etken tarafından yavaşlatılması diğer tarafı da aynen etkiliyor.

Dün akşam bizim forum tarafında Hüsnü ile bu konuda epey yazışmıştık, ben kendi aracımdaki deneyimlerden yola çıkarak onun videolarındaki sapmayı gündeme getirmiştim. Bu sabah yine farklı hızlarda denedim, devir-şanzıman oranları-lastik ölçüsünden yola çıkılarak yapılan hesapla kadranın gösterdiği bire bir tutuyor, zaten bunu çok daha önce de tespit etmiştim ve hiç sapma olmamasına biraz da şaşırmıştım.

Tek bir örnek vermek gerekirse, 4.18 son dişli oranlı F13+CR şanzımanın 0.892 oranlı 5.vitesinde, motor 6300 devire çıktığında, kadran tam da hesaba uygun şekilde 200 km/s hız gösteriyor. (Lastikler 215/45/17, beyinde tanımlı lastik ölçüsü de bu)

Opel mühendislerinin farklı araçların göstergelerinde farklı bir yöntem tercih etmiş olmalarına pek ihtimal vermiyorum ama doğrusu hangisidir onu da bilemedim...

Yorum

Serdar hocam o hız göstergesi navigasyon var GPS in hızını gösteriyor
                  o başka abi, bizim arabada gps yok ama bende gerçek hızı görüyordum
                  test menüsünde aracın ibreye hata oranını yansıtmadan ölçtüğü gerçek hız var, anladığım kadarıyla ondan bahsediyor Serdar abi.
                  Insignia'da menüdeki yerini bilmiyorum ama Vectra'da şu şekildeydi;

settings tuşuna basılı tutun, bir ses geldikten sonra settings ekranını kapatıp bc'ye basın. her bastığınızda ekran değişecek. ekranı kapatmak için bc ekranı...

videoda hız düşük olduğu için sapma çok belli olmuyor ama ibrede 100'le giderken dijital gösterge 95-96 gösteriyordu
                  InsigniaTEAM

Yorum

Şimdi Serdar Abi'nin demek istediği şeyi anladım.

CD500 ü test moduna alıcam ve GPS hızı, CD500 ekranında yazan DR hızı ve kadranlar arasındaki dijital hızı da gösteren bir video çekip youtube a koyacağım.

Araç içinde hızı ölçebilen 4 sistem var sanırım. Sapmalar hakkında biraz daha fikir sahibi olabileceğiz.

GPS Hızı
                    DR Hızı
                    Dijital Hız Göstergesi
                    Kadran

Konu ile ilgili olarak bu sektörde çalışan bir arkadaşım da şu yorumu yazmış:

Hesaplamalarda kullandığınız lastik yarıçapını verilen lastik ölçülerinden hesapladınız, değil mi?Yani kalınlık ile aspect ratio çarpımına, inch olarak jant çapının yarısını mm ye çevirerek eklediniz.Bu hesap statik lastik çapını verir.Fakat araç hareket halindeyken bu yarıçaptan sapmalar olur, ısınma, downforce vs. gibi.

Bu bakımdan kullandığınız lastik yarıçapında bir miktar hata var.Deviri de digital olmayan bir göstergeden okuyorsunuz.Bunun yanında sistemde kaymalar yüzünden oluşan bir takım kayıplar da olabilir.

Yorum

Benim araçta navigasyon yok ama bir ara telefonumdaki GPS ile ölçümler ve karşılaştırmalar yapmıştım. Daha önce de belirttiğim gibi kağıt üzerindeki devir-hız hesabı ile kadran şaşırtıcı bir şekilde %99 uyumluydu, yani Opel tarafından bilinçli olarak ayarlanmış bir sapma yok gibi görünüyordu, ama tabii GPS ile arasında hızla birlikte artan 5-10 km/s'lik ufak farklar oluyordu. Bu da bahsi geçen yük ve ısı altındaki sapmaları açıklayabilir. (Fakat araçlarımızdaki veya telefonlarımızdaki GPS alıcılarının hassaslığı da ayrı bir tartışma konusu)

Senin durumunda ise kağıt üzerindeki hesapla kadrandaki arasında bir fark var, yine dediğim gibi tanımlı lastik ebadında bir sıkıntı yoksa bu durum bana üretici tarafından bilinçli olarak yapılmış bir kalibrasyon gibi geliyor. Tabii diğer Astra-Insignia kullanıcılarından gelecek veriler ve senin tekrar yapacağın ölçümler daha net bir yorum yapmamızı sağlayacaktır.

Bu arada Alman forumlarında da sapmanın fazlalığını sorgulayan epey sürücü var...

Yorum

Bir video çektim birazdan upload edeceğim youtube a. Oradaki değerleri iyice kafamı karıştırdı

Yorum

GPS ekranı ile kadran arasındaki farka ait videoyu yükledim:

Ekrandaki DR ile ilgili bilgi:

Dead reckoning (DR)
                          Dead reckoning is the navigation of a vehicle exclusively by means of computations based on
                          airspeed, course, heading, wind direction, and speed, ground speed, and elapsed time. A
                          technique that calculates the current location of a vehicle by measuring the distance and
                          direction that the vehicle has traveled since leaving a known starting point

Tanımdan DR speed olarak gözüken değerin GPS ile iki nokta arasındaki mesafe ve zamana bağlı olarak hesaplanan hız olarak anlıyorum.

20li değerlere anlam veremedim.

Yorum

20li değeri değerlendirme dışı tutalım abi

benim söyleyebileceğim;
                            kadrandaki dijital ve analog gösterge arasında fark olmayacağını tahmin ediyorum, araba analog ibreye hangi hızı yansıtıyorsa dijital ekrandan da onu gösterir.
                            yoksa bu sapma olaylarını bilmeyen kullanıcı benim göstergelerim birbirini tutmuyor yanlış gösteriyor diye servise giderdi
                            bu her arabada böyle analog ve dijital gösterge birbirinin aynısı oluyor.

DR speed ile gps ölçüm hızını görmüş olduk.

birde bu 2sinden bağımsız, bir ekran daha olmalı oda araçın tekerden ölçtüğü gerçek hızı gösteriyor olması lazım.
                            bunu görmek için navigasyon ekranına ihtiyacımız yok diye tahmin ediyorum. normal ekranda config tuşuna basılı tutunca yine test mode açılmalı, orada sayfa sayfa bilgiler olması lazım.
                            o bilgiler içinde bir yerde aracın kendi ölçtüğü sürat yazmalı.

kısaca 3 ölçüm bilgimiz olacak;

1- göstergedeki analog ve dijital kadran (ikisi aynı değeri veriyor)
                            2- GPS'deki DR speed
                            3- aracın ölçtüğü, ibreye yansıtılmayan gerçek hız.
                            InsigniaTEAM

Yorum

Dead reckoning GPS sinyalinin kesildiği durumlarda pozisyon tahmini yapabilmek için çeşitli verileri kullanan bir algoritma. Zaten farkların sebebinin ne olduğunu kestiremediğimiz bir durumda bu algoritmanın verdiği sonuca göre yorum yapmak doğru olmazmış gibi geliyor bana.

Bu arada bir süreliğine 2000 devire sabitlediğin, göstergenin 103, DR'nin 87 km/s gösterdiği pozisyonda kaçıncı vitesteydin ? 6 mı ?

Yorum

İşleniyor...
                              X